Historische toespraak Queen Elizabeth

20/03/12 om 16:27 - Bijgewerkt om 16:27

Voor haar 60ste troonjubileum hield de Britse koningin Elizabeth II een zeldzame toespraak die zij en het paleis zelf geformuleerd hebben.

In een historische toespraak heeft koningin Elizabeth II voor haar 60ste troonjubileum bevestigd dat ze haar ambt nog niet moe is.

"Met de steun van mijn familie zal ik verder ten dienste staan van ons grootse land en zijn mensen, vandaag en in de jaren die komen", zei de 85-jarige vorstin in de Westminster Hall in Londen. Daar waren de leden van het Lager- en Hogerhuis ter harer ere samengekomen.

Het was een van de zeldzamere politieke toespraken die koningin Elizabeth en het paleis zelf geformuleerd hebben. Als het Hogerhuis het parlement naar jaarlijkse gewoonte heeft geopend, geeft de regering het woord aan het staatshoofd. Eigen toespraken gaf ze onder andere in 1977 voor haar zilveren en in 2002 voor haar gouden jubileum.

12 premiers
De koningin herinnerde eraan dat ze tijdens haar regentschap "de eer" heeft gehad voor overleg met twaalf verschillende premiers en meer dan drieënhalfduizend wetten heeft aangenomen. Ze prees de Britse waarden als "uithouding, vindingrijkheid en tolerantie", en dankte haar echtgenoot prins Philip, hertog van Edinburgh, als "voortdurende krachtbron en adviseur".

Onder de gasten bevonden zich premier David Cameron, oppositieleider Ed Miliband en de ex-premiers Tony Blair en Gordon Brown.

In de Britse monarchie vierde enkel koningin Victoria het "diamanten jubileum", in 1897. Elizabeth II kreeg van het Lager- en Hogerhuis een venster in glas in lood met haar wapen in de Westminster Hall cadeau, van de hand van de Britse kunstenaar John Reyntiens. (Belga/TE)

Onze partners