Herman Van Rompuy: ‘Leo Tindemans was een man van kwaliteit’

© belga

Oud-premier Leo Tindemans werd vandaag – zaterdag – begraven. Tindemans kreeg een staatsbegrafenis in de basiliek van Edegem. De oud-premier overleed vorige week vrijdag. Hij was 92.

Op vraag van de familie kreeg Tindemans ‘een serene staatsbegrafenis’ in de Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdesbasiliek in Edegem. De capaciteit van de basiliek werd opgetrokken van vijfhonderd naar zowat achthonderd zitplaatsen, maar er werden geen staanplaatsen voorzien. Er stond ook geen beeldscherm buiten om het verloop van de begrafenis te volgen.

De plechtigheid werd voorgegaan door Antwerps bisschop Johan Bonny. Kardinaal Godfried Danneels zegende de kist. Naast Herman Van Rompuy legde ook Thomas Tindemans, zoon van Leo, een getuigenis af. De voorbeden werden voorgelezen door kleinkinderen Tina, Oliver en Matthias. Sopraan Anne Cambier zorgde voor de muzikale intermezzo’s.

Herman Van Rompuy noemde zijn politieke vader in zijn getuigenis een ‘man van kwaliteit, met overtuiging’, voor wie de christendemocratie en de Europese eenmaking heel belangrijk waren.

De uitvaart werd door heel wat nationale en lokale politici bijgewoond, zoals premier Charles Michel, oud-premiers Elio Di Rupo en Mark Eyskens, Kamervoorzitter Siegfried Bracke, CD&V-voorzitter Wouter Beke, ministers Kris Peeters, Hilde Crevits, Jo Vandeurzen en Jan Jambon, oud-ministers Willy Claes en Herman De Croo, Antwerps gouverneur Cathy Berx, Europees parlementslid Ivo Belet, Europees Commissaris Marianne Thyssen, parlementsleden Servais Verherstraeten en Jan Peumans en Mechels burgemeester Bart Somers.

Het publiek kreeg vrijdag de kans om het lichaam van Tindemans te groeten. Dat kon in het oude gemeentehuis van Edegem. Ook de top van CD&V bracht toen een laatste groet.

Leo Tindemans overleed op 26 december op 92-jarige leeftijd. Zijn politieke carrière begon binnen de toenmalige CVP als nationaal secretaris.

In 1961 werd hij voor de eerste keer parlementslid, in opvolging van Frans Van Cauwelaert. In 1968 volgde een eerste ministerschap, van Communautaire Betrekkingen. Later volgden nog verantwoordelijkheden op Begroting, Middenstand en het voor de partij zeer belangrijke Landbouw.

In 1974 werd Tindemans eerste minister. Over zijn twee regeringen hing een communautaire schaduw. Het leidde tot een van de bekendste stukken politieke geschiedenis van ons land, met een premier die het ontslag van de regering aankondigde omdat hij de grondwet geen ‘vodje papier’ vond.

Bij de Europese verkiezingen van 1979 haalde Tindemans 983.000 voorkeurstemmen. Tot op heden blijft Tindemans daarmee de populairste politicus van de naoorlogse periode.

Later werd hij CVP-voorzitter, minister van Buitenlandse Zaken en tot 1999 Europees parlementslid.

Tussen 1965 en 1973 was hij eveneens burgemeester van Edegem.

Lees een uitgebreide politieke biografie van Leo Tindemans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content