Live HERLEES: Middeleeuwse koning Richard III wordt voor de 2e keer begraven

26/03/15 om 10:55 - Bijgewerkt om 17:04

Koning Richard III is 530 jaar na zijn dood begraven in de kathedraal van Leicester. Hij was de laatste Britse koning die op het slagveld stierf. Zijn lichaam werd verloren gewaand, tot het in 2012 onder een parkeerplaats tegenover de kathedraal gevonden werd.

HERLEES: Middeleeuwse koning Richard III wordt voor de 2e keer begraven

© Reuters

 • Koningin Elizabeth brengt hulde

  Koningin Elizabeth liet in een mededeling weten dat de begrafenis van "groot nationaal en internationaal" belang is. "Vandaag brengen we hulde aan een koning die in moeilijke tijden geleefd heeft. Hij werd tijdens zijn leven en na zijn dood gesteund door het christelijke geloof."

 • Benedict Cumberbatch leest 'Richard' voor

  Benedict Cumberbatch, acteur en een neef van Richard III, leest een speciaal voor de ceremonie geschreven gedicht voor.

 • Hoogtepunt van een week vol herdenkingen

  De teraardebestelling is het orgelpunt van een gehele week gewijd aan de koning. Zo werd het knokige overschot van de stoffelijke resten van de koning eerder al naar de Universiteit van Leicester overgebracht. Dan werd het gebeente naar Bosworth vervoerd, de plaats waar Richard in 1485 overleed. Ook andere gemeenten die geassocieerd worden met leven en (wan)daden van Richard III werden even aangedaan onder jolig 'God save King Richard'-gejuich van zogenaamde 'Ricardians', de naam die aan Richard III-fans gegeven wordt, voor wie gerechtigheid geen tijdslimiet kent.

 • Kist Richard III in graf neergelaten

  De kist met Richard III wordt neergelaten in het graf. De eenvoudige eiken kist werd gemaakt door een afstammeling van Richard, de Canadees Michael Ibsen.

  Michael Ibsen bij de zelfgemaakte kist.

  Michael Ibsen bij de zelfgemaakte kist. © Reuters

 • Koningin is er niet bij

  Koningin Elizabeth is niet aanwezig op de plechtigheid voor de koning omdat het niet om een staatsbegrafenis gaat. Wel aanwezig is Gravin van Wessex Sophie Rhys-Jones, de echtgenote van prins Edward.

 • Herbegrafenis is geen begrafenis

  Een herbegrafenis wijkt enigszins af van een gewone begrafenis, al bestaat er geen liturgisch precedent voor de herbegrafenis van een koning. In de 15e eeuw waren herbegrafenissen van de adel evenwel grote evenementen en wijdverspreid.

 • Humor op de begrafenis

  Op Twitter is er ook plaats voor wat humor.

 • Een beetje Hollywoodglamour op begrafenis

  De Britse acteur Benedict Cumberbatch zal tijdens de ceremonie een gedicht voorlezen 'Richard'. Cumberbatch is volgens wetenschappers verwant met Richard III.

 • Iets goed te maken

  Met deze begrafenis willen de Britten iets goedmaken. Ze willen hun koning de begrafenis geven die hij nooit heeft gekregen. De bloeddorstige verhalen die over hem de ronde doen, zijn vandaag even vergeten.

  530 jaar geleden werd Richard gedood in de Rozenoorlogen bij de Slag bij Bosworth. Hij werd aan een paard naar de stad Leicester gesleept om daar na een snelle nachtelijke ceremonie in de ondertussen verwoeste Grey Friars Church naakt begraven te worden in een armengraf.

  Vandaag krijgt de vorst een koninklijke herbegrafenis in de kathedraal van Leicester in het bijzijn van 700 gasten en duizenden Britten in de buurt die de regen trotseren.

  De Engelse koning werd in Leicester opgegraven

  De Engelse koning werd in Leicester opgegraven © AFP

 • De eerste gasten komen aan

  Onder de gasten van de uitvaartplechtigheid bevinden zich hoogwaardigheidsbekleders, afstammelingen van mensen die een band met Richard hadden en 200 uitverkorenen.

  De ceremonie start om 12.30 uur en eindigt om 14 uur.

 • Begrafenis Richard III in de kathedraal van Leicester

  Het weer valt wat tegen vandaag, maar niettemin zijn de Britten in de wolken over de (tweede) begrafenis van koning Richard III, de laatste koning uit het geslacht der Plantaganets, die in 2012 werd gevonden onder een parking.

Onze partners