Gordon Brown vraagt 78.000 euro om over financiële crisis te praten

19/08/10 om 13:59 - Bijgewerkt om 13:59

Gordon Brown gaat na zijn carrière als premier wat bijklussen als speecher.

Gordon Brown vraagt 78.000 euro om over financiële crisis te praten

© Epa

Brown heeft aan een agentschap in Londen gevraagd om in het Midden-Oosten en Azië potentiële klanten te zoeken voor toespraken in verband met zijn bijna afgewerkte boek over de financiële crisis.

De voormalige Britse premier vraagt 78.000 euro per toespraak. Naast een vergoeding vraagt hij ook een verblijf in een vijfsterrenhotel, een vliegtuigticket in eerste klas en 3 tickets in business class voor zijn gevolg.

Ter vergelijking: zijn voorganger Tony Blair kreeg een verloning tot 400.000 euro per speech. Blair staat namelijk, in tegenstelling tot Brown, bekend om zijn vlotte omgang met de media.

Goede doelen

Nochtans had Brown na zijn ontslag als Eerste Minister gezegd dat hij zijn tijd aan goede doelen en vrijwilligerswerk wou besteden in plaats van het speechcircuit in te duiken zoals zijn voorganger Tony Blair. Maar nu heeft een internationaal bureau hem aanzienlijke sommen aangeboden om over de financiële crisis, het onderwerp van zijn boek dat in de herfst verschijnt, te gaan praten.

Ook de echtgenote van Brown, Sarah, zou een graantje willen meepikken. Zo zou ze 15.500 dollar kunnen krijgen om op de plaatsen waar haar man zijn toespraken geeft, prijzen uit te reiken.

Lees meer over:

Onze partners