Gijzelaar: ‘Ik heb geluk gehad dat de broers Kouachi geen tv keken’

Lilian Lepère © /

Op 9 januari 2015 verstopte Lilian Lepère zich bijna 9 uur lang voor de broers Kouachi in een drukkerij in Dammartin-en-Goële. Hij spreekt een zeldzame keer over wat hij meemaakte en haalt uit naar de media. ‘De nieuwsrace zal de wereld niet ten goede komen.’

Lilian Lepère, de jongeman die zich in een drukkerij in Dammartin-en-Goële wist te verschuilen onder de gootsteen toen de broers Kouachi er hun toevlucht zochten, deed zijn verhaal één keer en hulde zich daarna in stilzwijgen. Dit in tegenstelling tot zijn baas Michel Catalano, de eigenaar van de drukkerij, die wel af en toe in de media opdook. Een jaar na de aanslagen op Charlie Hebdo, doet Lilian Lepère nog eens zijn verhaal aan de website France Info. Het gaat redelijk goed met hem, ook al lijdt hij onder posttraumatische stressstoornisen.

Soms komen er donkere gedachten terug op vreemde momenten, als ik de afwas doe bijvoorbeeld… boven de gootsteen natuurlijk

“Ik heb gebeurtenissen meegemaakt die mijn leven veranderden, ik dacht dat mijn leven niet ging veranderen. Maar het is wel zo. Soms komen er flitsen terug, onbeduidende geluiden voor andere mensen, maar die regelmatig mijn aandacht opeisen. Soms komen er donkere gedachten terug op vreemde momenten, als ik de afwas doe bijvoorbeeld… boven de gootsteen natuurlijk”

Psychiater onontbeerlijk

De jongeman dacht eerst dat hij sterk genoeg was om alleen te herstellen maar deed uiteindelijk een beroep op een psychiater. “De bezoeken aan de psychiater hebben me veel geholpen. Ik dacht dat ik dat niet nodig had, maar het is eigenlijk onontbeerlijk”, legt hij uit. “Ik heb geleerd om mijn gevoelens in woorden om te zetten. Gevoelens van triestheid, stress en diffuse angst. Het is als een vlek op een bladzijde van mijn leven”, klinkt het.

Lilian volgt het nieuws maar probeert daarin niet te overdrijven. “Telkens ik op de radio over een gelijkaardige gebeurtenis hoor, denk ik: ‘Het begint allemaal opnieuw!’ En ik stel me die eeuwige vraag: waarom? Daarna probeer ik het te vatten. Ook al heb ik zelf geen doden gezien, geen naasten verloren , geen bloed zien vloeien, ik kan me wel goed inbeelden wat de andere overlevenden meemaken. Er is sowieso empathie, het is als een gemeenschap”.

Andere job

De jonge graficus is lid geworden van de AFVT, (Association Française des Victimes du Terrorisme – Franse Vereniging van Slachtoffers van Terrorisme). Later wil hij ook andere slachtoffers van terreur ontmoeten. “Op een dag zal ik misschien heilzame gesprekken hebben met overlevenden van de terrassen of van de Bataclan. Ik denk eraan om dat later te doen, als ik al wat hersteld ben.”

Lilian denkt nog vak terug aan Michel Catalano, de baas van de drukkerij waar hij werkte en die bij de aankomst van de broers Kouachi zijn werknemer beval om zich te verstoppen. De twee mannen zien elkaar nog regelmatig maar Lilian is wel van werk veranderd. Hij probeerde in februari en maart terug te keren naar zijn vorige job maar slaagde daar niet in. “Te veel herinneringen, te veel littekens, maar ook te veel angsten”, zegt hij.

Klacht tegen media

De nieuwsrace zal de wereld niet ten goede komen.

Lilian heeft klacht neergelegd tegen verschillende media, TF1, France 2 en RMC. Volgens hem hebben die zenders live verklapt dat hij in de drukkerij verborgen zat. “Zij (de broers Kouachi) zaten in de ruimte naast de mijne. Ze dachten dat ze iedereen hadden vrijgelaten. Ze konden niet meer vluchten en stonden met hun rug tegen de muur. En op dat moment, wordt hen gezegd dat ze toch nog over een drukmiddel beschikken. Ze hadden toegang tot computers en tot de radio. Ik heb geluk gehad dat ze de zenders niet volgden die mijn leven in gevaar brachten. Dat was allemaal live. Dat was evenwel geen breaking news informatie. Het enige dringende was mijn leven te redden, niet aan de hele wereld laten weten dat ik binnen verstopt zat en daardoor heel kwetsbaar was. Ze hadden kunnen wachten om die informatie vrij te geven. Het is een kwestie van gezond verstand. In dat soort situaties moet je 30 seconden nadenken. De nieuwsrace zal de wereld niet ten goede komen. Goede informatie is betrouwbaar en op het juiste moment vrijgegeven. Hier ging het om middelmatig betrouwbare informatie die op een zeer slecht moment vrijgegeven werd. Alles wat je niet moet doen.” (CB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content