Gewezen BRT-journalist Jacques Vandersichel overleden

29/12/12 om 20:11 - Bijgewerkt om 20:11

BRT-TV-journalist op rust Jacques Vandersichel is op tachtigjarige leeftijd onverwacht overleden aan een hersenbloeding in het UZ in Gent.

BRT-TV-journalist op rust Jacques Vandersichel is vrijdag op tachtigjarige leeftijd onverwacht overleden aan een hersenbloeding in het UZ in Gent. Dat heeft zijn familie zaterdag gemeld.

Jacques Vandersichel, geboren op 7 april 1932 in Gent, startte zijn loopbaan als leraar Nederlands en Engels. Vanaf 1962 ging hij aan de slag als journalist bij de TV-nieuwsdienst van de toenmalige BRT.

Hij specialiseerde zich voornamelijk in verslaggeving over buitenlandse politiek en de Noord-Ierse problematiek. Tegelijk werkte hij mee aan de opbouw van het Eurovisienet voor dagelijkse nieuwsuitwisseling, eerst tussen de Eurovisielanden, later wereldwijd.

Tussen 1986 en 1993 was hij voorzitter van de Europese vergadering van TV-hoofdredacteurs. Van 1989 tot zijn pensionering was Jacques Vandersichel directeur van de Wereldomroep, later beter bekend als Radio Vlaanderen Internationaal.

Daarnaast was Vandersichel actief als culinair recensent voor Avenue, Culinair, Uit Magazine, Guide des Connesseurs en De Gentenaar. Hij was ook bestuurslid van de Vatelclub, vereniging voor restaurantschefs.

Gentenaar Vandersichel werkte recentelijk mee aan een Gentse versie van een stripalbum van Kuifje, waarin hij een gastrol kreeg. Zijn onderwijservaring stelde hij ten dienste als voorzitter van de scholengroep van het Gemeenschapsonderwijs Panta Rhei. Met zijn journalistike deskundigheid ondersteunde hij de werking van de regionale TV-zender AVS als voorzitter van de Raad van Advies.

De uitvaart heeft plaats op 8 januari 2013 om 11 uur in het crematorium van Lochristi. (Belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners