Gevangen mijnwerkers smeken om sigaretten

13/09/10 om 14:01 - Bijgewerkt om 14:01

De 33 mijnwerkers krijgen elke dag een beperkte hoeveelheid sigaretten om de dag door te komen.

Gevangen mijnwerkers smeken om sigaretten

© Reuters

De Chileense kompels die zo'n 700 meter onder de grond in de Atacamawoestijn in het noorden van Chili vastzitten, komen op voor hun recht om te roken. Na weken van smeken zijn ze er in geslaagd om de autoriteiten ervan te overtuigen om sigaretten naar beneden te laten. De 33 mijnwerkers zullen elke dag twee pakjes sigaretten ontvangen.

De mannen, die al meer dan een maand vastzitten, krijgen dagelijks voedsel, water, geneesmiddelen, kledij en berichten van hun intimi via een smalle buis die door een dienstschacht naar beneden wordt gelaten, maar sigaretten kregen ze tot nu toe niet omdat dat de lucht in de ruimte zou vervuilen.

De mijnwerkers stelden zich dan maar tevreden met nicotinekauwgum en nicotinepleisters. Toch vertoonden sommige mijnwerkers steeds meer afkickverschijnselen. Anderen hunkerden gewoon naar wat afleiding in hun hol diep onder het aardoppervlak.

Film

Wetenschappers van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa die op de plek aanwezig zijn, zouden de autoriteiten hebben afgeraden om sigaretten naar beneden te laten, maar de kompels kregen toch hun zin nadat reddingswerkers de ventilatie in de ruimte hadden verbeterd.

De Chileense kompels zijn ondertussen nationale helden geworden. Er zijn al plannen om een boek en een film te maken over hun hachelijke situatie. Naar alle waarschijnlijkheid zullen ze over twee maanden kunnen worden bevrijd. Reddingswerkers boren momenteel twee reddingschachten.

Sommige mijnwerkers hebben de autoriteiten ondertussen om een nieuwe speciale levering gevraagd: alcohol.

Lees meer over:

Onze partners