Gemaskerde vrouwen praten over mishandeling op Afghaanse tv

04/01/11 om 12:48 - Bijgewerkt om 12:48

Nooit gezien op de Afghaanse televisie: een talkshow die vrouwenmishandeling aanklaagt.

Gemaskerde vrouwen praten over mishandeling op Afghaanse tv

De Afghaanse televisie zendt sinds kort een voor het land revolutionair programma uit met de naam 'Niqab', wat 'masker' betekent. Daarin spreken Afghaanse vrouwen, verscholen achter een blauwwit masker, over de mishandelingen die ze moeten ondergaan. De ene helft van het masker is lichtblauw, de kleur van de boerka, als symbool van de onderdrukking van de vrouw, de andere helft is wit, wat hoop en onschuld symboliseert.

Een van de vrouwen die haar verhaal doet in het programma is Saraya. Veilig verborgen achter het masker vertelt de vrouw hoe ze als 15-jarige werd uitgehuwelijkt aan een veroordeelde verkrachter van 58 jaar oud. "Toen mijn jongste kind net vier jaar oud was, bracht mijn man vrouwen mee naar huis om ze te verkrachten". De vrouw zegt dat ze uiteindelijk wegliep omdat ze schrik had dat haar man haar dochtertje iets zou aandoen. Ze is er van overtuigd dat als haar man haar en haar drie kinderen zou vinden, hij hun zou vermoorden.

Voorbeeld
Achter het concept van het programma zit de 28 jaar oude Sami Mahdi. "In Afghanistan is het zeer moeilijk voor vrouwen om te praten over de problemen en het geweld waar ze thuis mee te maken hebben", zegt Mahdi. "Ik weet niet of we voor de slachtoffers iets kunnen veranderen, maar we kunnen de verhalen van deze vrouwen gebruiken als voorbeeld. Ik ben zeker dat we de mentaliteit van de Afghaanse mannen kunnen veranderen."

Hoewel de situatie voor vrouwen in Afghanistan sinds het verjagen van de taliban verbeterd is, worden vrouwen er al eeuwen behandeld als koopwaar. Uit een enquête van een niet-gouvernementele organisatie blijkt dat minstens 59 procent van de huwelijken gearrangeerd zijn. In 30 procent van die gevallen worden de vrouwen ingeruild voor vrouwen van andere families. In 17 procent gaat het om een vrouw die wordt uitgehuwelijkt als compensatie voor een misdaad tegen een man van een andere familie.

Lees meer over:

Onze partners