Geheimen van vrouwen geboren in de jaren 1800 (en die nog steeds in leven zijn)

Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

Of het nu met een dagelijks ‘stuutje met americain prepare’ is of een eeuwig geloof in God. Deze vrouwen haalden allemaal op hun eigen manier de gezegende leeftijd van 115 jaar.

Een week geleden waren er nog vijf mensen, allemaal vrouwen, die konden zeggen dat hun leven over drie eeuwen heen liep. Na het overlijden van de Amerikaanse Getrude Weaver (116) en de Japanse Misao Okawa (117), die allebei in de afgelopen week stierven, zijn dat er nu nog maar drie.

Wat zijn de geheimen van deze drie vrouwen die allemaal zijn geboren in de jaren 1890 en nog gezond en wel zijn in de 21e eeuw?

Jeralean Talley (VS): 23 mei 1899 – ‘Geloof in God’

Jeralean Talley
Jeralean Talley © Reuters

Jeralean was een van 11 kinderen die opgroeide op een pinda- en katoenboerderij in de Amerikaanse staat Georgia. In 1935 verhuisde ze naar Inkster in Michigan, waar ze ook vandaag nog altijd verblijft. Talley, die in 1936 trouwde, heeft één kind, drie kleinkinderen, tien achterkleinkinderen en vier achterachterkleinkinderen.

Tot zeven jaar geleden woonde Jeralean nog alleen in haar kleine huisje nabij Detroit Metro Airport. Vandaag is ze de oudste persoon op deze planeet en nog zeer scherp van geest. Ze dankt haar lang leven naar eigen zeggen aan God, niet aan zichzelf. ‘Het komt van boven. Dat is het beste advies dat ik u kan geven’, zei ze aan de Detroit Free Press. ‘Het ligt niet in mijn handen, of in jouw handen.’

Susannah Mushatt Jones (VS): 6 juli 1899 – ‘Kip op de barbecue’

Als derde oudste van 11 kinderen werd Susannah geboren in Alabama. Haar 80-jarige nichtje omschrijft haar als een vriendelijke dame met een enorme werkethiek die ook van het leven geniet. De supereeuwelinge is al twaalf jaar blind, heeft nooit gerookt of een druppel alcohol aangeraakt, maar ze houdt van kip op de barbecue en spek. ‘Ik heb geen geheim’, vertelde ze aan Time magazine. ‘Geloof in de Heer.’

Emma Morano (Italië): 29 november 1899 – ‘Trouw niet’

Emma Morano
Emma Morano© YouTube

De oudste nog levende mens in Europa is de Italiaanse Emma Morano. Zij woont op haar eentje in Noord-Italië. Toen de krant La Stampa naar haar geheim vroeg, vermeldde ze als eerste haar dagelijkse glaasje zelfgemaakte likeur. Morano meent ook dat rauwe eieren bijdragen aan een lang en energiek leven. ‘Ik eet dagelijks twee eieren, een rauw en een gekookt, zoals de dokter mij aanraadde toen ik 20 jaar oud was’, aldus de vrouw die naar verluidt de tweede oudste Italiaan ooit is. ‘Als lunch eet ik pasta en gehakt. Mijn avondeten bestaat uit een glaasje melk.’

Ook is Morano ervan overtuigd dat ze haar lang leven te danken heeft aan haar vrijgezellenbestaan. In 1938 stapte ze na de dood van haar zoontje uit een ongelukkig huwelijk. In die tijd was het ongebruikelijk om uit elkaar te gaan. Scheiden werd in Italië bovendien pas in 1970 gelegaliseerd. Daarna kwamen er nog heel wat mannen op haar pad, maar een partner wilde ze niet meer. ‘Ik wilde niet door iemand gedomineerd worden.’

Voor u zich in de eieren gooit of de kippen op de barbecue zwiert, waarschuwen gerontologen dat er geen geheim bestaat voor een lang leven. ‘Praat met 100 eeuwelingen en je krijgt 100 verschillende verhalen’, zegt Valter D. Longo, de directeur van het Longevity Institute aan de University of Southern California. Voeding is een belangrijke factor voor een lang leven, maar ook de genen. ‘Wanneer je verschillende mensen in de familie hebt die een hoge leeftijd hebben bereikt, is de kans groot dat ook jij oud zal worden’, aldus Longo.

Alicia Van den Berghe-Corveleyn (België): 8 januari 1905 – ‘Stuutje met americain prepare’

België kent sinds deze week een nieuwe oudste inwoner: de Oostendse Alicia Van den Berghe-Corveleyn. Alicia werd op 8 januari 1905 geboren in Oostende en vluchtte tijdens de Eerste Wereldoorlog met haar ouders naar het Verenigd Koninkrijk. De 110-jarige sprak laatst nog met de krant Het Laatste Nieuws. ‘Niet piekeren’ en elke dag een ‘stuutje met americain prepare’ eten bleek haar geheim.

Eigenlijk is er nog een oudere Belgische vrouw, maar die woont in Pinner (London).. Het gaat om Marie Anne de Sousberghe, op 7 november 1904 in Brussel geboren en ondertussen ook een supereeuwelinge. de Sousberghe is twee maanden ouder dan de Oostendse Alicia Van den Berghe-Corvelyn en heeft nog steeds de Belgische nationaliteit.

Lees ook: 10 tips van eeuwelingen voor een lang leven

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content