Geen wonder dat Mr. Coke gevat werd...

24/06/10 om 13:40 - Bijgewerkt om 13:40

De Jamaicaanse drugsbaron Christopher 'Dudus' Coke had zich misschien iets beter kunnen vermommen.

Geen wonder dat Mr. Coke gevat werd...

© Reuters

De Jamaicaanse drugsbaron Christopher 'Dudus' Coke, die onlangs werd opgepakt, had zich misschien iets beter kunnen vermommen.

Op het moment dat Christopher Coke, die als een van 's werelds meest gevaarlijke drugsbaronnen wordt beschouwd, werd opgepakt, was hij getooid in een Afro-pruik, een petje, bril en vrouwenkleren. Allesbehalve een onopvallende vermomming, dus.

De 42-jarige Coke, die gewoonlijk een baard en een kort kapsel draagt, was samen met een priester op weg naar het politiebureau toen hij gevat werd. Hij is de leider van de belangrijkste drugsbende in Jamaica, de Shower Posse Gang in Kingston. Die naam dankt de bende aan de praktijk waarbij bendeleden hun vijanden met een kogelregen bedelven.

De VS verdenken Coke en zijn bende ervan New York en andere steden aan de oostkust te bevoorraden met cocaïne en marihuana, en bendeoorlogen te hebben veroorzaakt waarbij al duizenden doden vielen. Coke riskeert er een levenslange gevangenisstraf.

Robin Hood

De Jamaicaanse overheid keurde op 18 mei de uitlevering van Coke aan de VS goed. Dat leidde tot onlusten en confrontaties met gewapende bendes die de arrestatie van de drugsbaron probeerden te verhinderen. Daarbij kwamen 76 mensen om het leven. De noodtoestand werd ook afgekondigd.

Coke geniet in de Jamaicaanse sloppenwijken heel wat aanzien. Hij wordt er beschouwd als een soort Robin Hood die met de opbrengsten van zijn bende-activiteiten aan liefdadigheid doet en de publieke orde handhaaft.

Nu zit Coke achter tralies op een geheime locatie. Hij zal bijna zeker aan de Verenigde Staten worden uitgeleverd.

Onze partners