'Geen geld van dotatie in stichting' (Fabiola)

10/01/13 om 13:25 - Bijgewerkt om 13:25

Koningin Fabiola zegt dat ze nooit de intentie heeft gehad om geld van de dotatie over te hevelen naar haar stichting, die met persoonlijke middelen wordt gespijsd. Fabiola is volgens haar advocaat 'erg geraakt' door de polemiek over haar erfenis.

'Geen geld van dotatie in stichting' (Fabiola)

© Belga

"Leden van mijn familie langs vaders kant verbleven sinds mijn voorouders in Frankrijk en waren van Franse nationaliteit. Ze lieten mij en mijn broers meubelen en schilderijen na, die ik tot op vandaag zorgvuldig bewaard heb. Deze geschenken werden bij leven geschonken tijdens de twee wereldoorlogen aangezien ze geen kinderen hadden", laat de koningin weten.

"Ik heb al deze goederen tot op vandaag bewaard om mijn Stichting te kunnen spijzen. Het geld van de verkoop van deze goederen gaat naar de Stichting, daar ik zelf geen kind heb in directe lijn".

Geen geld van de dotatie

"Mijn Spaanse familie werd nooit begunstigd tijdens het leven van Koning Boudewijn en ik heb deze gedragsregel steeds behouden (geen goederen van mijn echtgenoot overdragen aan Spaanse familieleden)", verzekert de weduwe van koning Boudewijn.

"Hoe dan ook, ik heb nooit de intentie gehad en ik heb nu ook niet de bedoeling om geld van mijn dotatie in de Stichting te storten".

"Wat het geld van de dotatie betreft", besluit koningin in Fabiola, "werd enkele jaren geleden de verdeling van het gebruik ervan bekendgemaakt. Vandaag nog, wordt al het geld van de dotatie gebruikt voor de uitgaven van mijn Huishouding, waarvan de grootste post bestaat uit wedden van het personeel."

Fabiola is 'geraakt' door polemiek
Fabiola is "geraakt" door de polemiek die de oprichting van haar stichting "Fons Pereos", zegt haar advocaat Jean Van Rossum. "De koningin stond er op een communiqué te publiceren om de puntjes op de 'i' te zetten en te reageren op wat er in de pers over haar werd geschreven", aldus de advocaat.

"In haar boodschap legt de koningin duidelijk uit dat de dotatie gebruikt wordt om de kosten van haar huishouding te betalen. Maar ze beschikt wel over een familiale erfenis die ze via de stichting wil gebruiken om haar familie te helpen, als die er behoefte aan zouden hebben."

Stichting is legitiem
Met het vrijgeven van haar communiqué wil de koningin de puntjes op de 'i' zetten en reageren op persartikels, zegt Van Rossum. "Heel wat mensen beschuldigen haar ervan dat ze publiek geld voor privédoeleinden gebruikt. De oprichting van de stichting is nochtans heel legitiem. In de statuten van de stichting staat ook dat de herinnering aan koning Boudewijn moet levendig gehouden worden. Iets waar de koningin zich al jaren voor inzet."

Vele politici hebben de oprichting van de stichting van koningin Fabiola bekritiseerd alsof het om het wegsluizen van publiek geld zou gaan. In een communiqué dat via Belga verspreid werd, zegt de koningin dat ze nooit de bedoeling heeft gehad en ook nu niet de bedoeling heeft om geld van de dotatie in die stichting onder te brengen. (Belga/TE/EE)

Lees meer over:

Onze partners