"Gandhi was racist en biseksueel"

28/03/11 om 14:19 - Bijgewerkt om 14:19

De legendarische Indiase leider Mahatma Gandhi zou een racist en biseksueel geweest zijn, zo staat in een een nieuwe controversiële biografie te lezen.

"Gandhi was racist en biseksueel"

© Epa

Joseph Lelyveld, een voormalige journalist van de New York Times, schrijft in de Gandhi-biografie 'Great Soul: Mahatma Gandhi And His Struggle With India' dat Gandhi zijn vrouw in 1908 verliet voor de Duitse architect en bodybuilder, Hermann Kallenbach.

Gandhi zou aan Kallenbach intieme brieven geschreven hebben waarin hij het heeft over "hoe je compleet bezit hebt genomen van mijn lichaam". Volgens Lelyveld noemde Gandhi zichtzelf 'Hogerhuis' en gaf hij zijn geliefde de bijnaam 'Lagerhuis'.

Het koppel woonde twee jaar samen in een huis in Zuid-Afrika, maar toen Gandhi in 1914 terugkeerde naar India, werden de twee van elkaar gescheiden omdat Kallenbach wegens de Eerste Wereldoorlog het land niet binnenmocht. Gandhi deed Lagerhuis beloven om "niet lustvol naar andere vrouwen te kijken" en de twee zouden in intieme brieven elkaar "een liefde beloofd hebben die de wereld nog nooit had gezien".

Maar ook vrouwelijk schoon liet de Indiase activist niet onberoerd. Zo zou Gandhi op oudere leeftijd naakt al knuffelend de nacht hebben doorbracht met 17 jaar oude meisjes uit zijn entourage, waaronder zijn eigen nichtje.

"Ongeciviliseerde kaffers"

Nog opvallender is dat Lelyveld Gandhi van racisme beschuldigt. Volgens bronnen zou de Indiase leider begrip hebben gehad voor het feit dat Indiërs niet gelijkwaardig waren met blanken, maar kon hij het niet verkroppen dat hij op dezelfde hoogte werd gezet als zwarten. "Kaffers zijn in de regel ongeciviliseerd", zou Gandhi gezegd hebben.

Dat de leider van de Indiase onafhankelijkheidsstrijd met dit boek van zijn voetstuk dondert, is duidelijk. In een recensie van het boek schreef The Wall Street Journal dat Gandhi herleid wordt tot "een seksuele weirdo, een politieke nietsnut, een maniak, een onverbeterlijke racist en een voortdurende zelfpromotor die zijn liefde voor de mensheid verkondigde, maar eigenlijk de mens als individu verachtte".

Al zullen die beweringen ongetwijfeld door miljoenen aanhangers van Gandhi over de hele wereld betwist worden.

Lees meer over:

Onze partners