Frans oud-premier Pierre Mauroy overleden

07/06/13 om 11:36 - Bijgewerkt om 11:36

De vroegere Franse premier Pierre Mauroy is op 84-jarige leeftijd overleden, zo heeft de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius, bekendgemaakt.

Frans oud-premier Pierre Mauroy overleden

© Image Globe

"Een pijler van het democratisch socialisme is heengegaan", zei Laurent Fabius vanuit Tokio.

Mauroy was tussen 1981 en 1984 de eerste leider van een socialistische regering van de Vijfde Republiek, bij het begin van de eerste ambtstermijn van de socialistische president François Mitterrand.

Afschaffing doodstraf

Onder de regering-Mauroy kende Frankrijk ingrijpende veranderingen. Grote concerns en banken werden genationaliseerd, de 39-urige werkweek werd onderhandeld en de doodstraf werd afgeschaft.

In 1992 nam Mauroy het voorzitterschap van de Socialistische Internationale over van de vroegere West-Duitse bondskanselier Willy Brandt, om de organisatie zeven jaar te leiden.

Volgens televisiezender TF1 was Mauroy opgenomen in een ziekenhuis in de omgeving van Parijs. De vroegere burgemeester van Rijsel (1973-2001) werd in april 2012 geopereerd wegens een kankergezwel in de longen. Mauroy was "met zijn hart met het socialisme verbonden", zei zijn toenmalige rivaal Fabius. (Belga/AVE)

Onze partners