Frank Vanhecke: 'Stem op N-VA'

15/11/11 om 14:24 - Bijgewerkt om 14:24

De vroegere voorzitter van Vlaams Belang wordt lid van de anti-EU-fractie EFD, maar heeft ook stemadvies voor Vlaamse kiezers.

Frank Vanhecke: 'Stem op N-VA'

© ImageGlobe

Frank Vanhecke maakt in het Europees Parlement voortaan deel uit van Europe of Freedom and Democracy (EFD), de anti-EU-fractie. Sinds zijn vertrek bij Vlaams Belang vier maanden geleden had hij zitting als onafhankelijke. In eigen land werd volop gespeculeerd over een mogelijke overstap naar de N-VA. Maar een Europese transfer naar de EVA-groep, waartoe ook Frieda Brepoels (N-VA) behoort, was nooit een optie. De nationalisten van EVA vormen immers een fractie met de Europese groenen.

Toch steekt Vanhecke zijn sympathie voor de grootste partij van Vlaanderen niet onder stoelen of banken. 'Vandaag kun je als Vlaams nationalist maar beter op N-VA stemmen dan op Vlaams Belang', zegt hij. Voor zijn andere klassieke strijdpunt, het migratiebeleid, kan Vanhecke zich perfect vinden in de N-VA-standpunten. 'Dat komt in grote mate overeen met wat we bij VB ook altijd verdedigden.' De Bruggeling benadrukt echter dat er tussen hem en de N-VA tot op heden geen enkel gesprek is geweest.

Misschien komt daar met de gemeenteraadsverkiezingen verandering in. 'Hoewel ik redelijk zeker mag zijn dat ik in m'n eentje een zetel kan veroveren, wil ik geen stoorzender worden voor de bestaande partijen. Ik ga dus niet in mijn eentje naar de kiezer. Een hergroepering van de Vlaams-nationalisten zou een veel betere optie zijn.' (HC)

Onze partners