Fidel Castro waarschuwt de wereld

13/07/10 om 11:00 - Bijgewerkt om 11:00

De Cubaanse revolutionaire leider Fidel Castro is even opnieuw in de openbaarheid getreden en heeft de wereld meteen gewaarschuwd voor een nucleaire oorlog in het Midden-Oosten.

Fidel Castro waarschuwt de wereld

© Reuters

Hij deed dat in een vooraf opgenomen televisie-interview voor de nationale omroep. het was zijn eerste televisieoptreden sinds 2007. Castro haalde als vanouds op dramatische wijze uit naar grote vijand nummer één, de Verenigde Staten. "De VS geven meer uit aan defensie dan alle landen samen", brieste Castro, zwaaiend met cijfers.

Verder zei Castro, zoals steeds gekleed in trainingsjasje, dat hij vreest voor een nucleaire oorlog als de Verenigde Staten en Israël zouden proberen om internationale sancties aan Iran op te leggen wegens zijn nucleaire activiteiten.

"De Verenigde Staten proberen Iran te vernietigen, maar Iran is al jaren bezig beetje bij beetje een defensieve macht op te bouwen. Dat de Iraniërs naar de Yankees zullen rennen om vergiffenis te vragen, is absurd", zo zei Castro. "De VS zullen op een vreselijke weerstand stuiten die het conflict alleen maar zal doen uitbreiden en in niets anders kan eindigen dan in een nucleaire oorlog. Toen Bush Irak aanviel, was Irak een verdeeld land. Iran is geen verdeeld land."

Volgens Castro bestaat bovendien het risico dat ook in Pakistan en India op de rode knop zal gedrukt worden.

In goede doen
De 83-jarige Commandante praatte vlot en leek in goede doen. Enkele dagen eerder kwam Castro ook voor het eerst sinds lange tijd opnieuw in het openbaar en bracht hij een bezoek aan een centrum voor wetenschappelijk onderzoek in Havana.

Het televisieoptreden komt er op een moment dat Cuba voorbereidingen treft om de eerste van 52 politieke gevangenen over te brengen naar Spanje.

Fidel Castro droeg vier jaar geleden de macht over aan zijn jongere broer Raul wegens gezondheidsredenen. In 2008 nam Fidel officieel ontslag.

Lees meer over:

Onze partners