Fidel Castro krijgt Chinese vredesprijs

11/12/14 om 14:41 - Bijgewerkt om 14:41

Een groep Chinese intelectuelen heeft de Cubaanse oud-leider Fidel Castro een vredesprijs toegekend die een alternatief moet vormen voor de Nobelprijs.

Fidel Castro krijgt Chinese vredesprijs

© Imageglobe/Adalberto Roque

De 'lider maximo' werd in de bloemetjes gezet wegens zijn "inspanningen om intenationale crisissen op te lossen". Om crisissen op te lossen of conflicten met andere landen, in het bijzonder met de VS, heeft Castro in de decennia die hij aan de macht was "nooit zijn toevlucht tot geweld genomen", zei Liu Zhiqin, een van de organisatoren van de Confucius-Vredesprijs, aangehaald door de krant Global Times.

Kernoorlog

De vader van de Cubaanse revolutie, die in 2008 de fakkel doorgaf aan zijn jongere broer Raul, "heeft ook veel gedaan in de strijd om de wereld kernwapenvrij te maken". AFP wrijft Castro echter aan, tijdens de Koude Oorlog marxistische of revolutionaire bewegingen in Afrika en Latijns-Amerika te hebben gesteund door in sommige gevallen - Mozambique, Ethiopië, Namibië, Angola - troepen te sturen in de strijd tegen door andere (Westerse) regeringen geleide bewegingen of regeringen. Voorts herinnert het Franse agentschap er aan dat Cuba destijds de Sovjet-Unie vroeg om op de VS gerichte kernkoppen op het eiland te installeren (terwijl VS-raketten in Turkije op Sovjetgebied waren gericht), wat in 1962 de wereld op de rand van en kernoorlog bracht. Het al een halve eeuw durende VS-embargo tegen Havana vermeldde het agentschap niet.

'Pathetisch'

Andere kanshebbers voor de Confuciusprijs 2014 waren de Zuid-Koreaanse presidente Park Geun-Hye, VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon en de Shanghai Cooperation Organisation (SCO), het Aziatische tegengewicht voor de Navo.

Het Nobelcomité, zelf onder vuur gekomen door controversiële vredesprijzen toe te kennen aan de EU en VS-president Obama (na amper één jaar in het Witte Huis), bestempelde de Chinese alteernatieve Nobelprijs reeds als "pathetisch". (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners