Fidel Castro: 'Ik ben nog steeds springlevend'

22/10/12 om 11:25 - Bijgewerkt om 11:25

De voormalige Cubaanse leider Fidel Castro windt zich op over geruchten in internationale media dat hij op zijn sterfbed zou liggen.

De 86-jarige Fidel Castro heeft de 'leugens' in internationale media veroordeeld en foto's van zichzelf in de Cubaanse staatsmedia laten publiceren, zo schrijft de BBC. Hij zegt in goede gezondheid te zijn en zich zelfs niet meer te kunnen herinneren wanneer hij voor het laatst hoofdpijn had.

'Hoewel heel wat mensen in de wereld zich laten leiden door de informatiekanalen, waarvan haast alle in handen zijn van de rijken en geprivilegieerden, hechten steeds minder mensen er geloof aan', haalt Castro uit in een artikel.

'Ik kan mij zelfs niet herinneren wat hoofdpijn is. Om aan te tonen wat voor leugenaars het zijn, wordt dit artikel vergezeld van enkele foto's', sluit Castro af.

De foto's zijn genomen door Castro's zoon Alex en tonen Castro met een hoed en geruit hemd, wandelend door zijn tuin met een recent exemplaar van de partijkrant 'Granma'.

Afwezigheid

Castro vult zijn dagen naar eigen zeggen met schrijven en studeren, maar heeft beslist om zich terug te trekken uit het publieke leven 'omdat het niet meer mijn rol is om de pagina's van onze kranten te vullen'.

De laatste beelden van Castro dateren van maart toen de Cubaanse ex-leider een korte ontmoeting had met paus Benedictus tijdens zijn bezoek aan het communistische eiland.

Castro's lange afwezigheid uit het publieke leven was de aanleiding voor het ontstaan van geruchten op sociale mediasites. Zo zou hij er erg aan toe zijn en zelfs op zijn sterfbed liggen.

Fidel Castro leidde in 1959 de revolutie in Cuba. Hij was premier van 1959 tot 1976 en later president. In 2006 trok hij zich wegens gezondheidsredenen terug uit het publieke leven en werd zijn broer Raul president. Fidel gaf de macht officieel over aan zijn broer in februari 2008. (TE)

Lees meer over:

Onze partners