Feministische punkgroep ‘Pussy Riot’ symbool voor Russische onvrede

© AFP

Het Russische volk begint zich steeds meer te roeren tegen Vladimir Poetin. Ook op muzikaal vlak.

De anonieme vrouwelijke band Pussy Riot bestaat uit acht vrouwen die hun gezicht achter een felgekleurd masker verbergen. Ze roepen hun landgenoten via provocerende anti-Poetinliedjes op om te revolteren tegen hun leiders.

‘Egyptische lucht is goed voor de longen’

De groep werd pas in september vorig jaar opgericht, nadat Poetin aankondigde dat hij opnieuw kandidaat was voor de presidentsverkiezingen van 2012. Enkele maanden later is Pussy Riot uitgegroeid tot het symbool voor de onvrede bij Russische jongeren.

Pussy Riot begon met geïmproviseerde optredens op metro en trams met teksten zoals: ‘Egyptische lucht is goed voor de longen, doe de Tahrir op het Rode Plein!’ Video’s van deze concertjes verspreidden zich snel via het internet.

Protestcultuur

Midden januari gaf de band een verboden optreden op een symbolische plaats nabij de Sint-Basiliuskathedraal op het Rode Plein in Moskou. De bandleden werden gearresteerd en vier leden werden beschuldigd van het verstoren van de openbare orde en het niet gehoorzamen aan de politie.

Pussy Riot zweert bij anonimiteit en weigert zelfs de kleinste details over zichzelf vrij te geven. Zelfs wanneer de leden een interview geven, verschuilen ze zich steevast achter hun maskers. Het enige wat we weten is dat de vrouwen feministen zijn, een gemiddelde leeftijd van 25 jaar hebben en elkaar hebben ontmoet tijdens de vele kleine protestacties die door de oppositie werden georganiseerd.

Wat hen verenigt is het gevoel dat er iets moet veranderen in hun land en in de Russische protestcultuur, die tot de recente demonstraties tegen de betwiste parlementsverkiezingen amper invloed hadden op het politieke discours.

Betoging

Bij de vorige massademonstratie van 24 december 2011 kwamen er alleen al in Moskou meer dan 100.000 mensen de straat op. De volgende betoging belooft, ondanks de vrieskou, nog grootser te worden. Net een maand voor de Russische presidentsverkiezingen op 4 maart mogen tienduizenden regeringstegenstanders voor de eerste keer door het stadscentrum van Moskou trekken. De regeringstegenstanders eisen vrije verkiezingen.

Drie mededingers voor het hoogste staatsambt riepen regeringsleider en presidentskandidaat Vladimir Poetin inmiddels op om naar Westers voorbeeld een televisiedebat aan te gaan. De 59-jarige had aangekondigd enkel een vertegenwoordiger te sturen, omdat hij wegens zijn werk te weinig tijd heeft. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content