'Europa mag niet op zijn lauweren rusten' (Elio Di Rupo)

03/02/14 om 11:53 - Bijgewerkt om 11:57

'Binnenkort zijn het Europese verkiezingen en de vrees bestaat dat de eurosceptici goed zullen scoren', waarschuwde premier Elio Di Rupo (PS) op de jaarlijkse bijeenkomst in Brussel van Belgische ambassadeurs in het buitenland.

'Europa mag niet op zijn lauweren rusten' (Elio Di Rupo)

Elio Di Rupo © BELGA

Premier Elio Di Rupo (PS) en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) hebben de diplomatieke contactdagen op gang getrokken, de jaarlijkse bijeenkomst in Brussel van de Belgische ambassadeurs en consuls-generaal in het buitenland.

In zijn toespraak voor die 'posthoofden' blikte Di Rupo vooruit op de Europese verkiezingen. "De Europese Unie mag niet op haar lauweren rusten", zei hij.

"Binnenkort zijn het Europese verkiezingen en de vrees bestaat dat de eurosceptici en wie tegen Europa is, goed zullen scoren", waarschuwde de premier. "Het Europese project heeft slechts een toekomst als de burgers zich erin kunnen vinden. Europa mag zich niet ontwikkelen tegen of zonder de Europeanen."

Kwaliteitsvolle jobs

Ondanks alle verwezenlijkingen uit het verleden, mag de EU zich niet zelfvoldaan opstellen, meent Di Rupo. "Ze moet de Europeanen opnieuw enthousiasmeren en hun een betere toekomst in het vooruitzicht stellen." Het kan niet de bedoeling zijn, herhaalde Di Rupo nog een keer, dat Europa zich beperkt tot het opleggen van budgettaire discipline. Het moet de burgers beter beschermen en de motor zijn van kwaliteitsvolle jobs.

"Ook al heeft de EU onlangs een aantal maatregelen genomen om tewerkstelling te bevorderen, en dan vooral van jongeren, moet ze sneller en verder gaan. We willen een Europese Unie die massief investeert in een groeibevorderende politiek."

Naar het voorbeeld van andere machtsblokken in de wereld, moet Europa "een echte industriële politiek ontwikkelen", vindt de premier. Bovendien moet de EU "zich volop als een partner voor de rest van de wereld opstellen", verwees hij naar de volkeren die naar vrijheid en democratie streven.

Arabische Lente

Minister Reynders had het in zijn toespraak over de Arabische Lente en haar nasleep. In Egypte, stelt hij vast, is het geweld momenteel "tot onaanvaardbare niveaus gestegen en niet van die aard om tot nationale verzoening te leiden".

Delen

Zelfs de basisregels van het internationaal recht worden in Syrië geschonden. Dit is zonder precedent

Didier Reynders (MR)

De toestand in Syrië is nog erger. "De burgeroorlog heeft er ongekende niveaus van barbarij bereikt. Zelfs de basisregels van het internationaal recht worden er geschonden. Dit is zonder precedent."

Reynders hoopt dat het Genève II-proces snel tot tastbaar resultaat leidt, maar, zo moet hij toegeven, "de eerste week van gesprekken is op dat vlak niet bepaald hoopgevend".

Internationaal Atoomagentschap

De meer dan honderd posthoofden vergaderen elk jaar een paar dagen in eigen land. Gastsprekers op maandag zijn onder meer Stavros Lambrinidis, de speciaal vertegenwoordiger van de EU voor de mensenrechten, en Yukiya Amano, de directeur-generaal van het Internationaal Atoomagentschap (IAEA).

Ook minister van Ontwikkelingssamenwerking Jean-Pascal Labille (PS) en minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) zullen nog het woord nemen. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners