Etienne Schouppe: ‘Nog altijd een spoorman’

© Lies Willaert

Pensioen? Hij denkt er nog niet aan. Etienne Schouppe (CD&V) mag dan geen politiek mandaat meer hebben, het ziet er niet naar uit dat hij snel naar de achtergrond zal verdwijnen.

Hij wou zijn gelijk bewijzen. Daarom stapte hij in 2003, nadat hij door de paars-groene regering uit het zadel was gelicht bij de NMBS, in de nationale politiek. ‘En ondertussen is gebleken dat ik wel degelijk gelijk had’, zegt Etienne Schouppe, die tot begin vorige week staatssecretaris voor Mobiliteit was. ‘In mijn ogen moet een nationale spoorwegmaatschappij de economie en het sociale weefsel van een land zo goed mogelijk ondersteunen. Wie de NMBS, de post of Belgacom voor andere doeleinden gebruikt, is helemaal verkeerd bezig. Dat is nu wel duidelijk.’

Haalt de regering-Di Rupo 2014?

Schouppe: Dat denk ik wel. Aan Vlaamse kant zijn de drie traditionele partijen nu eenmaal gedoemd om samen te werken. Niet alleen omdat ze geen Vlaamse meerderheid hebben maar ook omdat Bart De Wever (N-VA) er met zijn oneliners in blijft slagen om de populariteit van de N-VA in stand te houden. Premier Elio Di Rupo is zich daar volgens mij heel goed van bewust. Het zou me ook niet verbazen als hij de Vlaamse partijen de komende maanden alle kansen gaf om zich ten opzichte van de N-VA te profileren.

Ondertussen doet uw partij het niet goed. In een recente peiling van La Libre Belgique zakte CD&V zelfs terug tot 12,6 procent van de stemmen.

Schouppe: We hebben de mensen net laten weten dat ze zullen moeten inleveren. Natuurlijk is dat geen wervende boodschap. En dan lijden we ook nog eens onder het succes van de N-VA, die vooral kiezers van ons en van de Open VLD probeert te lokken. Ik denk dat veel van onze linksere kiezers, die tot de ACW-vleugel behoren, nog niet doorhebben dat de N-VA vandaag veel rechtser is dan de Open VLD ooit is geweest. Maar dat komt nog wel.

Bent u niet bang voor het oppositiewerk van de N-VA op federaal niveau?

Schouppe: Bart De Wever probeert er nog altijd iedereen van te overtuigen dat de andere partijen hem uit de onderhandelingen hebben gezet. Maar hij is zélf opgestapt. Wat hij vertelt, stemt dus niet overeen met de historische werkelijkheid. Hetzelfde met de uitspraak dat hij Di Rupo nooit als premier zal aanvaarden. Waar slaat dat op? Hij is degene die Di Rupo meteen na de verkiezingen het premierschap heeft aangeboden.

Bij de Senaatsverkiezingen van 2010 werd u niet opnieuw verkozen. Had u dat zien aankomen?

Schouppe: Totaal niet. In een zeer slechte politieke conjunctuur behaalde ik op een ongunstige plaats nog altijd 70.000 voorkeurstemmen. Ik betreur dan ook dat ik achteraf niet gecoöpteerd ben in de Senaat. Met die fantastische score lag dat voor de hand. Maar er speelden binnen mijn partij blijkbaar andere krachten. Heel jammer.

Klopt het dat u straks Theo Dilissen opvolgt als voorzitter van de raad van bestuur van Belgacom?

Schouppe: Ik heb gelezen dat mijn naam in dat verband wordt genoemd, ja. En ik dacht meteen: dat zou nog interessant zijn. Zo’n 25 jaar geleden vond de baas van de toenmalige RTT, Jef De Proft, al dat ik hem moest opvolgen. Maar ik vond mezelf toen te veel een spoorman. (APE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content