Emmanuel de Merode buiten levensgevaar na aanval in Congo

16/04/14 om 11:52 - Bijgewerkt om 11:52

De Belgische directeur Emmanuel de Merode van het Congolese nationale park Virunga is succesvol geopereerd en verkeert buiten levensgevaar.

Emmanuel de Merode buiten levensgevaar na aanval in Congo

Toeristen bezoeken het Virunga-park © Reuters

Dat zegt de federale overheidsdienst (FOD) Buitenlandse Zaken. De Merode werd aangevallen door niet geïdentificeerde gewapende mannen toen hij zonder escorte met zijn jeep op weg was van Goma naar Rumangabo (Oost-Congo).

Hij raakte zwaargewond en kreeg twee kogels in de buikstreek. Buitenlandse Zaken zegt de situatie op de voet te volgen en heeft er bij de Congolese autoriteiten op aangedrongen de aanslag op de Merode, telg van een oude adellijke Belgische familie, grondig en met spoed te onderzoeken.

De Belgische ambassadeur in Congo zal bovendien afreizen van de hoofdstad Kinshasa naar Goma, waar de Merode in het ziekenhuis verblijft. Zodra zijn medische toestand het toelaat, zal hij naar het buitenland gebracht worden voor verdere verzorging, zegt Buitenlandse Zaken nog.

Olieontginning in Virunga-park

Minister van Binnenlandse Zaken Didier Reynders (MR) wenst de Merode via de sociale netwerksite Twitter een spoedig herstel toe en verklaart dat Buitenlandse Zaken het onderzoek naar de omstandigheden van de aanval op de voet zal volgen.

MR-politicus François-Xavier de Donnea noemt de hinderlaag op website van La Libre "zeer onrustwekkend", aangezien Emmanuel de Merode net een "compromitterend dossier" had ingediend bij de procureur van Goma over "maanden -zelfs jaren- van onderzoek rond Soco International". Dat kleine Britse bedrijf heeft onlangs van de Congolese overheid de rechten verkregen om in het Virunga-park olie te ontginnen. Verschillende milieuorganisaties verzetten zich sterk tegen deze beslissing.

Het Virunga-park werd in 1925 opgericht en is het oudste nationale park in Afrika. Het werd in 1979 op de Werelderfgoedlijst van Unesco geplaatst. De 43-jarige de Merode (geboren op 5 mei 1970) is sinds 2008 directeur van het park. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners