Egyptische generaal Omar Suleiman overleden

19/07/12 om 11:57 - Bijgewerkt om 11:57

De Egyptische generaal Omar Suleiman is overleden. De Mubarakgetrouwe Suleiman was vicepresident en had als inlichtingenchef een belangrijke rol in de Egyptische repressie.

Egyptische generaal Omar Suleiman overleden

© Reuters

Het staatsagentschap MENA meldt dat generaal Omar Suleiman (77) overleden is. hij stierf terwijl hij enkele medische tests onderging.

Generaal Omar Suleiman werd door de Egyptische dictator Hosni Mubarak nog tot vicepresident benoemd op het moment dat de Egyptische revolutie al bezig was. Strategisch niet de beste zet: Suleiman was dan al 18 jaar chef van de inlichtingendienst en gevreesd voor zijn repressieve optreden.

Ook de revolutie pakte hij hardhandig aan. Desondanks wierp hij zich ook op als beschermheer van de revolutionaire doelen en stelde hij zich kandidaat voor het presidentschap. Hij slaagde er echter niet in voldoende handtekeningen daartoe te verzamelen.

Suleiman redde leven van Mubarak

Volgens Egypt Independent voerde Suleiman sinds 2001 de cryptodiplomatie van Mubarak, door enkele buitenlandse sleuteldossiers naar zich toe te trekken. Ondanks dat hij zich onder de radar probeerde te houden, begon zijn naam sindsdien steeds meer te circuleren. De nauwe banden met Mubarak werden al gesmeed vanaf 1995. Toen redde hij Mubaraks leven door een gepantserd voertuig te regelen bij een bezoek aan Addis Ababa. Dankzij die maatregel overleefde Mubarak een aanslag.

Banden met de CIA

Suleiman had een diploma Politieke Wetenschappen en zat al sinds 1954 in het leger. Zijn carrière bij de inlichtingendienst startte in 1986. Hij verdiende zijn strepen in de oorlogen met Israël in 1967 en 1973.

Foreign Policy noemde hem in 2009 de machtigste chef van de veiligheidsdiensten uit de regio. Zijn imago van harde jongen kreeg hij door zijn genadeloze strijd tegen islamisten, gesteund door de CIA. Suleiman werkte nauw samen met de Amerikaanse veiligheidsdiensten. Zijn taak was het verdachten die door de CIA naar Egypte werden gebracht te identificeren en vast te houden. (SD)

Onze partners