Een vlaggetje voor seks

05/05/10 om 16:27 - Bijgewerkt om 16:27

Het "Vlaggensysteem" van Sensoa geeft aan hoe om te gaan met seksueel grensoverschrijdend gedrag bij kinderen en jongeren.

Een vlaggetje voor seks

Sensoa, het Vlaams service- en expertisecentrum voor seksuele gezondheid, heeft 'Het Vlaggensysteem' gelanceerd. Het nieuwe systeem geeft aan hoe om te gaan met seksueel grensoverschrijdend gedrag bij kinderen en jongeren.

Eerst beoordeelt het systeem het seksueel gedrag van kinderen en jongeren op basis van zes criteria. Deze zijn wederzijdse toestemming, vrijwilligheid, gelijkwaardigheid, ontwikkelingsadequaat, contextadequaat en zelfrespecterend.

Daarna wordt het gedrag ondergebracht in één van de vier categorieën of vlaggen. Die gaan van het groene 'aanvaardbaar seksueel gedrag' tot het zwarte 'zwaar seksueel grensoverschrijdend gedrag'. Bij elk type stelt Sensoa een aangepaste reactie voor.

In de handleiding zit er ook een draaiboek voor begeleiders, een cd-rom en tekeningen met een veertigtal situaties van kinderen of jongeren, betrokken in seksuele handelingen. Bij elke tekening moeten de kinderen of jongeren dan oordelen of het seksueel gedrag al dan niet grensoverschrijdend is en waarom.

Extreem gedrag

De laatste jaren signaleren ouders en begeleiders volgens het expertisecentrum vaker seksueel gedrag van kinderen en jongeren dat "opvallend", "zorgwekkend" of "extreem" wordt genoemd.

"Er is dus nood aan een duidelijk kader om af te wegen welk gedrag wel getolereerd kan worden en waar er grenzen nodig zijn. En vooral ook, waar kinderen zich in alle veiligheid en respect seksueel kunnen ontwikkelen", klinkt het bij Sensoa.

Het expertisecentrum ontwikkelde het systeem op basis van een internationaal wetenschappelijk literatuuronderzoek en kreeg feedback van Vlaamse en Europese experts. Onder meer in Nederland zou er al interesse zijn om het vlaggensysteem over te nemen.

Lees meer over:

Onze partners