Eén jaar paus Franciscus: een rebel in Rome

13/03/14 om 06:50 - Bijgewerkt om 06:56

Bron: Knack

Exact één jaar geleden kwam er witte rook uit de schoorsteen boven de Sixtijnse kapel. Op 13 maart 2013 werd de Argentijn Jorge Bergoglio verkozen tot paus Franciscus. En warempel, ineens werd de paus best hip.

Eén jaar paus Franciscus: een rebel in Rome

Paus Franciscus © REUTERS

Op 13 maart 2013 werd de Argentijn Jorge Bergoglio verkozen tot paus Franciscus. En warempel, ineens werd de paus best hip. Katholieke media zien met vreugde dat er eindelijk nog eens een kerkleider populair is. Maar ze bikkelen onderling of deze paus nu een vernieuwer is, dan wel een man van het rechte geloof. Na één jaar Franciscus is het antwoord: hij is beide. En dus is hij anders.

Een beetje koning of president zou jaloers zijn op de nieuwe paus. Franciscus krijgt alom applaus, en niet alleen van katholieke media. Hij wordt bewonderd als hij op Lampedusa solidair is met de vluchtelingen, als hij zieken omhelst of jonge delinquenten (onder wie vrouwen en moslims) de voeten wast. Hij heeft een onderhoud met Gustavo Gutierez, de beroemde inspirator van de Bevrijdingstheologie, en spreekt over de onrechtvaardigheid van de financiële markten. Het leverde hem wereldwijd erkenning en appreciatie op: het toonaangevende opiniemagazine Time verkoos Franciscus tot Man van het Jaar 2013.

Lees meer over:

Onze partners