Edward Snowden wil terug naar de VS

© Knack

De Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden zou graag naar huis terugkeren. In de Verenigde Staten riskeert hij vervolging wegens spionage.

De Amerikaanse NSA-klokkenluider Edward Snowden zou het liefst naar huis terugkeren, als dat maar zou kunnen. Dat heeft Snowden gezegd in een interview met de Amerikaanse zender NBC. Even voordien had buitenlandminister John Kerry hem opgeroepen zich te vermannen en terug te keren naar de VS.

“Als ik eender waar zou kunnen gaan ter wereld, dan zou ik naar huis gaan”, aldus Snowden. Voorlopig blijft hij echter in Rusland uit vrees voor vervolging in de VS. “Als mijn visum lijkt af te lopen, dan zal ik een aanvraag indienen voor verlenging.”

Snowden wordt in de VS gezocht op beschuldiging van spionage, nadat hij een groot aantal geheime documenten aan journalisten doorspeelde over de afluisterpraktijken van de Amerikaanse overheid in binnen- en buitenland.

Snowden ziet zichzelf als “patriot” en ontkende met klem samen te werken met de Russen. “Ik heb geen enkele relatie met de Russische overheid. Ik ben geen spion”, klonk het nog. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content