Duitse tv-journaliste doet in volle uitzending oproep om in opstand te komen tegen racisme (video)

07/08/15 om 16:16 - Bijgewerkt om 16:16

Opmerkelijk moment op de Duitse televisie: tv-journaliste Anja Reschke richtte zich in volle uitzending rechtstreeks tot de kijkers met een persoonlijke boodschap tegen racisme. Ze haalde scherp uit naar haatpredikers op het internet en besloot met een duidelijke oproep.

Duitse tv-journaliste doet in volle uitzending oproep om in opstand te komen tegen racisme (video)

Anja Reschke © ARD

Anja Reschke deed haar beklag over de 'stortvloed aan racistische commentaren' op het internet en over hoe die sociaal aanvaard geworden zijn. 'Tot voor kort werden zulke commentaren nog achter pseudoniemen verstopt, maar tegenwoordig verkondigen mensen ze gewoon met hun echte naam. Blijkbaar schamen ze zich daar niet meer voor. Integendeel zelfs, op zinnen als 'dat tuig moet in de zee verdrinken' krijg je nu aanmoedigende reacties en likes. Iemand die tot voor kort nog een racistisch niemand was, voelt zich daardoor natuurlijk plots geweldig.'

'Je kan zeggen: goed, idioten zijn er altijd, je kan ze het best negeren. Maar het zijn niet slechts woorden. Die haattirades op het internet hebben groepsdynamische processen losgemaakt. Het aantal extreemrechtse gewelddaden stijgt'.

Zo kan het niet doorgaan, vindt Reschke. 'Haatzaaiers moeten duidelijk gemaakt worden dat de maatschappij dit niet tolereert. Dus als je vindt dat niet alle vluchtelingen profiteurs zijn die verjaagt, verbrand of vergast moeten worden, dan moet je dat duidelijk laten weten,' roept ze op. 'Ga daartegen in en open je mond'.

Lees en bekijk de boodschap van Reschke

"Wenn ich mich jetzt hier hinstelle und öffentlich sage: Ich finde, Deutschland soll auch Wirtschaftsflüchtlinge...

Posted by Anja Reschke on donderdag 6 augustus 2015

De oproep van Reschke, die in minder dan 24 uur al honderdduizenden keren bekeken werd, krijgt alvast veel weerklank in Duitsland en daarbuiten. Via haar Twitteraccount liet Reschke weten dankbaar te zijn voor de 'vele positieve reacties'. (KVDA)

Onze partners