Duitse president Wulff treedt af

17/02/12 om 10:29 - Bijgewerkt om 10:29

De Duitse bondspresident Christian Wulff treedt na amper 20 maanden af.

Duitse president Wulff treedt af

© Reuters

In zijn ambtswoning Slot Bellevue oordeelde dat Wulff dat de bondspresident zich "onbeperkt" aan zijn taken moet kunnen wijden en het vertrouwen van de burgers moet genieten. Dat vertrouwen zou echter "steeds meer afnemen", waardoor hij zijn ambt niet meer kan uitoefenen. Hij treedt nu af om een vlotte regeling voor zijn opvolging mogelijk te maken.

Hij zei fouten te hebben gemaakt, maar steeds oprecht geweest te zijn. Een juridische uitklaring van de hem verweten feiten moet hem dan ook "bevrijden". Totdat een opvolger voor Wulff verkozen is, neem de voorzitter van de Bundesrat (de "Duitse Senaat") het takenpakket van de bondspresident over. Op dit moment is dat de Beierse premier Horst Seehofer.

Op 30 juni 2010 werd Wulff verkozen tot president van Duitsland. De christendemocraat was daarvoor van 2003 tot 2010 premier in het bondsland Nedersaksen.

Conclusies

Wulff trekt met zijn aftreden zijn conclusies uit de vraag van het Openbaar Ministerie in Hannover om zijn onschendbaarheid op te heffen en een onderzoek op te starten.

Dit draait rond gunsten die hij van welstellende vrienden zou hebben gekregen toen hij nog minister-president van de deelstaat Nedersaksen was.

De Duitse Bondskanseliere Angela Merkel heeft een bezoek aan Rome afgezegd.

Vriendjespolitiek
De president staat sinds weken onder kritiek, vooral wegens zijn relaties met rijke ondernemers. Hij zou tal van voordelen hebben aangenomen. Zo wordt hem bijvoorbeeld de gebruikmaking van een gunstig privékrediet voor zijn huis ten laste gelegd, een goedkope autoleasing en kosteloze vakanties bij ondernemers met wie hij ook zakelijk in zijn tijd als regeringsleider van Nedersaksen (2003-2010) te maken had.

Het parlement zou zich nog deze maand over de opheffing van de immuniteit van Wulff willen buigen. Dat zei de voorzitter van de immuniteitscommissie, Thomas Strobl (CDU), in de krant Die Welt. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners