Duitse komiek last tv-pauze in na ‘beledigende satire’ over Erdogan

© belga

De Duitse tv-presentator Jan Böhmermann verdwijnt tijdelijk van het scherm na toenemende controverse rond zijn satirische uitspraken over de Turkse president Erdogan.

Dat Böhmermann tijdelijk van het televisiescherm verdwijnt, meldt de televesiepresentator zelf op zijn Facebook-pagina. Het bericht werd bevestigd door de Duitse televisiezender ZDF.

De reden voor de televisiepauze is niet ver te zoeken. Böhmermann haalde namelijk de woede op de hals van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, nadat hij hem op 31 maart in een satirisch gedicht had omschreven als iemand die seks heeft met dieren en van kinderporno houdt.

De satire bleef niet onopgemerkt, want Erdogan eiste prompt dat Duitsland de komiek zou aanklagen. Dat verzoek werd alvast gedeeltelijk ingewilligd, want de Duitse regering gaf vrijdag toestemming voor een eventuele vervolging van de komiek. Volgens de Duitse wet zijn beledigingen aan het adres van buitenlandse bevriende staatshoofden verboden, maar is het aan de overheid zelf om te beslissen of er een strafzaak van komt.

Uiteindelijk stemde bondskanselier Merkel in met het Turks verzoek voor strafprocedure tegen de satiricus. Merkel werd daar zowel in het binnen- als buitenland fel voor bekritiseerd.

Zo riep de Antwerpse burgemeester Bart De Wever vrijdagavond op om de tekst van Böhmermann ‘massaal te delen op Facebook, hoe smakeloos de tekst ook is’. De Wever is van oordeel dat Merkel ‘Europa weerloos maakt en in de handen van het cynische spel van Erdogan legt’.

Bekijk meer video’s van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

De Duitse publieke omroep ZDF heeft al laten weten dat ze Jan Böhmermann steunt als de Duitse justitie een strafzaak tegen hem start. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content