DSK nog altijd in voorhechtenis

22/02/12 om 09:59 - Bijgewerkt om 09:59

De vroegere topman van het Internationaal Muntfonds (IMF), Dominique Strauss-Kahn, blijft tot nader order in voorhechtenis.

DSK nog altijd in voorhechtenis

© Reuters

Volgens de Franse krant Le Figaro verloopt die hechtenis, in het kader van een onderzoek naar medeplichtigheid bij souteneurschap en "heling van misbruik van vennootschapsgoederen", in een "ontspannen en sereen klimaat". Meester Fréderique Beaulieu "doet haar job (van advocate) goed", zo luidde het ook.

De ondervragers maken deel uit van de interregionale directie van de gerechtelijke politie en van de algemene inspectie van de nationale politie, weet de krant. De verhoren spitsten zich voornamelijk toe op het luik "medeplichtigheid aan souteneurschap". Daarbij gaat het om de vraag of DSK wist dat vrouwen op wilde feestjes in Washington en Parijs prostituees waren, bovendien betaald door twee ondernemers uit het noorden van Frankrijk.

Liederlijke avonden

Strauss-Kahn ontkent te hebben geweten dat het om prostituees ging en de ondernemers zeggen dit ook te hebben verzwegen aan hun toen machtige vriend. Enkele dames getuigden echter dat de deelnemers aan de liederlijke avonden wisten dat de vrouwen betaald waren. Maar die kennis betekent op zich niet dat de 62-jarige politicus medeplichtig is aan souteneurschap. Want dit veronderstelt dat hij het prostitutienetwerk voordelen heeft bezorgd, bijvoorbeeld door nieuwe klanten aan te brengen, zo tekende Le Figaro op bij een magistraat.

Kamermeisje in New York

De Rijselse affaire is koren op de molen van de advocaten van het kamermeisje in New York dat Strauss-Kahn ervan betichtte haar op een dag in mei seksueel te hebben lastiggevallen. Het parket heeft de zaak geseponeerd, maar er loopt nog een burgerrechtelijke procedure. De raadsmannen kunnen door de affaire-Carlton het profiel aanscherpen van een man die zij als seksverslaafd en gewelddadig tegenover vrouwen willen afschilderen.

Politiek belletje

Nog volgens Le Figaro deed de voorhechtenis van Strauss-Kahn ook al een politiek belletje rinkelen. In volle verkiezingsstrijd voor het Elysée heeft woordvoerster Nathalie Kosciusko-Morizet van de rechtse president Nicolas Sarkozy geopperd dat er nu wel eens "interessante informatie" aan het licht kan komen van "praktijken" van de socialistische federaties in het noorden van Frankrijk. (Belga/INM)

Onze partners