Doodgewaande soldaat na 33 jaar teruggevonden

10/03/13 om 09:33 - Bijgewerkt om 09:33

Een voormalige Sovjetsoldaat van wie gedacht werd dat hij dood was, is na 33 jaar teruggevonden in Afghanistan.

Doodgewaande soldaat na 33 jaar teruggevonden

Een voormalige Sovjetsoldaat van wie gedacht werd dat hij dood was, is na 33 jaar teruggevonden in Afghanistan. Bachredtin Khakimov was vermist geraakt tijdens de invasie van de Sovjet-Unie in Afghanistan. Nu blijkt dat hij er een nieuw leven opstartte in een afgelegen dorp. Khakimov, afkomstig uit Oezbekistan, werd ontdekt door het Russische agentschap dat Afghanistan afspeurt naar soldaten die vermist zijn sinds de terugtrekking van de Sovjet-Unie in 1989. Hij noemt zichzelf tegenwoordig Sjeik Abdullah. Foto's tonen een oudere man met rimpels, een lange baard en een tulband. Niets doet denken aan de jonge soldaat van weleer.

'Hij leeft in zijn eigen wereld', zei Alexander Lavrentjev, die Khakimov in februari lokaliseerde. Hij bleek in de westelijk gelegen provincie Herat te wonen en werken.

Geluk

Het verhaal van Khakimov blijkt uitzonderlijk. In september 1980, negen maanden na de invasie van de Sovjet-Unie in Afghanistan, raakte hij zwaar gewond en werd hij gevangen genomen door plaatselijke Afghaanse soldaten. 'Hij heeft erg veel geluk gehad', legt Lavrentjev uit, omdat Afghaanse strijders doorgaans snel hun gevangenen ombrachten. Tijdens de bijna tien jaar durende oorlog kwamen zowat 15.000 Sovjetsoldaten om het leven.

Khakimov daarentegen werd door de dorpelingen verzorgd en genas uiteindelijk. Mogelijk speelde zijn achtergrond een rol. Ongeveer tien procent van de Afghaanse bevolking is van Oezbeekse origine. Oorspronkelijk moest Khakimov "slavenarbeid" verrichten. Nadien kon hij geleidelijk aan opklimmen in de hiërarchie, waarna het dorpshoofd hem opleidde tot kruidendokter.

Geen deserteurKhakimov, die niet als deserteur wordt beschouwd, probeerde nooit enig contact met het thuisfront op te nemen. En Lavrentjev kan zich niet inbeelden dat hij zijn leven als Sjeik Abdullah zou willen inruilen voor een onzekere toekomst. 'Hij zou het waarschijnlijk niet redden', zei Lavrentjev. (DPA/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners