Desmond Tutu vraagt Noren om Anders Breivik te vergeven

23/09/14 om 08:15 - Bijgewerkt om 08:47

De Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu roept de Noren op om Anders Breivik te vergeven. 'Ik geloof niet in haat en wrok.'

Desmond Tutu vraagt Noren om Anders Breivik te vergeven

© Reuters

"God haat niemand, wij zijn allemaal kinderen van hem", aldus de Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmund Tutu. Tijdens een persconferentie in de het centrum voor de Nobelprijs voor de Vrede in de Noorse hoofdstad Oslo, riep Tutu op Anders Breivik te vergeven. De massamoordenaar Breivik zit een maximumstraf uit voor de bloedpartij die hij aanrichtte op het eiland Utoy in 2011. Daarbij kwamen 77 personen om het leven.

Al benadrukt Tutu wel dat vergeven niet betekent dat we de misdaden van Breivik, "die tot de ergst denkbare misdaden behoren", moeten vergeten. "Maar ik geloof niet in haat en wrok."

Massamoordenaar toont geen berouw

De voorzitter van de steungroep voor ouders van slachtoffers liet ontvallen dat vergiffenis onmogelijk is voor de getroffen ouders. "Het gaat hier om een massamoordenaar, die geen berouw toont", aldus Trond Henry Blattman, die zelf een kind verloor, aan AFP.

Tutu staat in Zuid-Afrika symbool voor de verzoeningspolitiek. Na de afschaffing van de Apartheid in Zuid-Afrika, zat hij de Waarheids- en Verzoeningscommissie voor. Daarin konden burgers hun vaak gruwelijke racistische daden opbiechten in ruil voor vergiffenis van nabestaanden.

Tijdens een debat over verzoening in Oslo ontmoet de voormalige aartsbisschop vandaag de advocaat van Anders Breivik.

Onze partners