De vier alternatieven voor Poetin

27/02/12 om 16:48 - Bijgewerkt om 16:48

Dat de Russische premier Vladimir Poetin binnenkort de presidentsverkiezingen in zijn land wint, lijkt haast in de sterren geschreven te staan. Toch zijn er wel degelijk alternatieven. Van alle oorspronkelijke kandidaten blijven er nog vier over, de een al Poetin-gezinder dan de ander. Een overzicht.

De vier alternatieven voor Poetin

© Reuters

VLADIMIR ZJIRINOVSKI

Vladimir Zjirinovski is met deze verkiezingen niet aan zijn proefstuk toe. Hij kwam in het verleden reeds vier keer op: in '91, '96, '00 en '08. In 1991 beloofde hij gratis wodka voor zijn kiezers maar raakte niet verder dan de derde plaats. In 2004 bleef hij thuis maar liet hij zijn ex-bodyguard een kans wagen. Zijn partij, de Liberale Democratische Partij van Rusland, was de eerste toegelaten oppositiepartij in Rusland en werd mee opgericht door de KGB om bepaalde sociale groepen in de Sovjet-Unie rustig te houden.

De oud-kolonel is verder vooral bekend om zijn extreme uitspraken en dito gedrag. Hij ging in het verleden meermaals op de vuist met politieke tegenstanders in de Doema, probeerde een vrouwelijke afgevaardigde te wurgen en smeet vruchtensap in het gezicht van een tegenstander tijdens een tv-debat.

'Russische Hitler'

Tijdens zijn verkiezingscampagne in 2008 nodigde hij journalisten uit op een schietbaan om samen met hem wodka te consumeren en kartonnen voorstellingen van zijn tegenstanders aan flarden te schieten. Daarnaast dreigde hij ooit Groot-Brittannië onder nucleair afvalwater te zetten door kernkoppen in de Atlantische oceaan te droppen en werd hij door het Duitse blad Bild de 'Russische Hitler' genoemd vanwege zijn talrijke antisemitische tirades. Dat laatste werd vooral pijnlijk toen hij in 2001 moest toegeven dat zijn vader van Joodse afkomst is.

Vorig jaar sprak hij in een interview over een nieuw wapen waarover Rusland zou beschikken. Daarmee zou elk continent binnen vijftien minuten vanuit de ruimte kunnen worden vernietigd en zou elke wereldspeler het hoofd buigen voor Moskou. Het gedroomde Rusland van Zjirinovski is een politiestaat waarvan de grenzen zorgvuldig gesloten zijn. Wie dat niet ziet zitten is voor zijn part steeds vrij om Rusland te verlaten. Doordat hij met zijn absurde gedrag en bijhorend programma de rechtse kant van het electoraat onschadelijk maakt past Zjirinovski perfect in het kraam van het Kremlin.


GENNADY ZJOEGANOV

Zjoeganov is sinds 1995 de voorzitter van de Communistische Partij. Hij doceerde in het verleden zowel gevorderde wiskunde als filosofie en publiceerde meer dan 150 wetenschappelijke werken over onderwerpen als filosofie, geschiedenis en politiek. Ook in het leger was hij succesvol en hij zwaaide uiteindelijk af met de kolonelsgraad. Tijdens de jaren 80 was hij onder meer hoofd propaganda van de Communistische Partij.

Ook voor Zjoeganov is dit niet de eerste poging. Hij verloor in 1996 al tegen Jeltsin, in 2000 tegen Poetin en in 2008 tegen Medvedev. Volgens analisten zou zijn kandidatuur dit jaar eerder gaan over zijn positie binnen de eigen partij dan over het presidentschap en moet hij wel meedoen om te tonen dat hij nog steeds politieke ambities koestert.

Ambtstermijn aan banden leggen

Zjoeganov wil het aantal keer dat iemand tot president verkozen kan worden beperken tot twee. Momenteel is het in Rusland enkel verboden om meer dan twee jaar op rij het presidentsambt te bekleden waardoor mensen als Poetin in de praktijk levenslang, zij het met korte tussenpozen, aan de macht kunnen blijven.

Ook wil hij de duur van het presidentschap opnieuw inkorten naar vijf jaar in plaats van zes. Zjoeganov wil banken, spoorwegen, luchtvaartmaatschappijen en energiebedrijven nationaliseren en het belastingsysteem wijzigen. Onder Zjoeganov zouden de armen bijvoorbeeld vrijgesteld worden van belastingen.

SERGEI MIRONOV

De voormalige partijleider van Rechtvaardig Rusland was in 2000 nog Poetins campagneleider en deed in 2004 al eens aan de verkiezingen mee. De echtheid van zijn kandidatuur viel toen echter te betwijfelen vanwege zijn openlijke steun aan Poetin. Ook steunde hij een wetsvoorstel voor de verlenging van de ambtstermijn van de president.
Net als de huidige premier komt Mironov uit Sint-Petersburg. Tijdens de jaren 70 diende hij bij de luchtmacht van de Sovjet-Unie. Enkele jaren later ging hij aan de slag als geofysicus. Zijn huidige partij is eigenlijk een samenraapsel van oudere partijen en werd onder het goedkeurend oog van het Kremlin opgericht om de stijgende populariteit van de Communistische Partij tegen te gaan.

Interim-president

In zijn verkiezingscampagne belooft Mironov de grondwet grondig te veranderen. Hij wil de kieswet vereenvoudigen zodat alle verkiezingen volgens dezelfde regels kunnen verlopen. Nu bestaan er in Rusland voor alle verschillende verkiezingen meerdere wetteksten. Daarnaast wil hij de politieke immuniteit van de wetgevende macht inperken. Dat moet verhinderen dat mensen enkel om die immuniteit in de politiek stappen. Volgens Mironov heeft hij maar twee jaar nodig om zijn programma uit te voeren en hij laat dan ook weten best voor die tijd als interim-president te willen dienen. Wie daarna moet overnemen is niet duidelijk, Poetin misschien?


MIKHAIL PROCHOROV

Miljardair Prochorov was een tijd lang de rijkste man van Rusland en prijkt momenteel op nummer 32 op de Forbes-lijst van rijkste mensen ter wereld. Hij is tevens eigenaar van de Amerikaanse basketbalploeg The New York Nets.

In 2007 werd hij door het Franse gerecht nog verdacht van het leiden van een prostitutieorganisatie. Bij zijn arrestatie was hij in het gezelschap van zo'n 20 jonge vrouwen, die allen model bleken te zijn en de miljardair gewoon gezelschap hielden tijdens zijn reis. Twee jaar later werd hij vrijgesproken, mede omdat het Russische gerecht niet mee wilde werken aan het onderzoek omdat het de Russische economie niet wilde schaden.

Eerste minister onder Poetin

Als onafhankelijk kandidaat moest hij om deel te kunnen nemen 2 miljoen handtekeningen verzamelen, en dat is hem ook gelukt. Een week voordat hij bekend maakte dat hij zou deelnemen aan de verkiezingen betuigde hij op zijn blog nog openlijk zijn steun aan Poetin. Ondertussen beschreef hij zelf de andere kandidaten als goed vermomde Poetin-aanhangers maar zei ook dat hij het niet erg zou vinden om als eerste minister onder diezelfde Poetin te dienen.

Prochorov beloofde de gevangengezette oliemagnaat Chodorvski vrij te laten wanneer hij verkozen wordt. Ook dringt hij in zijn verkiezingsprogramma onder meer aan op het invoeren van een gezamenlijke munteenheid voor de Europese Unie en Rusland. (PC)

Onze partners