De fratsen van Laurent op een rijtje

© Imageglobe

Als prins van ons land heeft Laurent heel wat ongewone, onprinselijke gewoonten.

Als prins van ons land heeft Laurent heel wat ongewone, onprinselijke gewoonten. De omstreden Congoreis en de contacten die de prins had met een Libische diplomaat zijn maar enkele kwesties in een lange reeks van blunders en beslissingen die de prins al eerder in de problemen brachten

Rijbewijs inleveren 1987 Prins Laurent is een liefhebber van snelle wagens en is al meermaals betrapt op overdreven snelheid. Al in 1987 moest hij zijn rijbewijs een week inleveren wegens snelheidsovertredingen.

Ongelovige prins 1991 Volgens verschillende bronnen zou de oorzaak van het afschaffen van de Salische wet, waardoor ook vrouwen op de Belgische troon kunnen komen, de religieuze ongelovigheid van prins Laurent zijn. De prins getuigde niet de nodige religieuze ijver die toenmalig koning Boudewijn van zijn opvolgers verwachtte. Door de afschaffing van de wet zakte Laurent, ooit op nummer 2, naar de elfde plaats, waardoor het bijna onmogelijk is dat hij ooit de Belgische troon zou betreden.

Liefdesverhouding 1995 / 1997 In 1997 dook de roddel op dat prins Laurent een verhouding had met Wendy Van Wanten. De prins is lang vrijgezel gebleven en zocht graag vrouwelijk gezelschap op. Hij nodigde vrouwen graag thuis uit of nam ze achterop de motor voor een ritje. Ook in 1995 was er blijk van een meer dan vriendschappelijke relatie met Van Wanten. Noël Vaessen, ex-adviseur van de prins, bevestigde de liefdesrelatie.

Rijden zonder gordel 1999 Tijdens het VTM-programma ‘Royalty’ in 1999 werd de prins gefilmd zonder gordel aan achter het stuur. De prins voelde zich na deze uitzending geviseerd en uitte openlijk heel wat kritiek op VTM-journalisten. In maart dit jaar liet de prins weten dat hij geregeld zonder gordel rijdt. Zijn kinderen moeten hem vaak wijzen op dit onverantwoord gedrag.

Dure villa in Panarea 2002 Prins Laurent zou in 2002 een exclusieve villa van een miljoen euro gekocht hebben op het Siciliaanse eiland Panarea. Toen het nieuws in 2008 bekend raakte, lag de woning er vervallen bij omdat de prins nog steeds geen renovatiewerken had uitgevoerd. De dure villa kwam in opspraak omdat Laurent aan de gewestregering geld had gevraagd voor zijn milieu-instituut KINT. Zijn subsidies waren immers ingetrokken na de marinezaak, waarbij enkele officieren, waaronder Noël Vaessen, werden beschuldigd van het oplichten van het leger voor meer dan twee miljoen euro. Een deel van dat geld diende om Laurents villa Clémentine in Tervuren op te kalefateren.

Verkoop foto’s kinderen 2006 In juli 2006 ontstond er heel wat opschudding toen via de media bekend raakte dat de prins twee foto’s van zijn pasgeboren tweeling voor 15.000 euro verkocht aan het Brusselse fotopersagentschap Isopox. Het is gebruikelijk dat dergelijke foto’s gratis worden bedeeld, maar daar hield de prins geen rekening mee. Hoewel het bericht later ontkend werd, tikte toenmalig premier Verhofstadt hem op de vingers.

Betogende prins 2002
Begin 2002 organiseerde dierenrechtenorganisatie Gaia een betoging tegen een gerechtelijk vonnis dat erg mild was uitgevallen voor enkele veehandelaars die door Gaia wegens dierenmishandeling voor de rechter werden gedaagd. De prins uitte publiekelijk zijn steun voor deze betoging, maar onder druk van enkele politici trok hij zijn steun voor de manifestatie uiteindelijk in.

De Iraanse peter 2004 Bij de geboorte van zijn dochter Louise in 2004, maakte Prins Laurent bekend dat hij de Iraniër Reza Pahlavi, de oudste zoon van de verdreven sjah van Iran, als peter voor haar had gekozen. De toenmalige minister van Buitenlandse zaken, Louis Michel, wees hem erop dat deze keuze voor heel wat diplomatieke problemen met het regime in Teheran zou kunnen leiden. Uiteindelijk zou prinses Louise 2 doopmeters hebben gekregen.

Kritiek op de pers 2004 De prins vindt dat de journalisten van de VTM hun werk niet goed doen. Ze zouden te weinig aandacht hebben voor wat algemeen belangrijk is. “U bent van de VTM zeker? Dat zie ik aan uw smoel”, zei de prins tegen een cameraman bij een bezoek aan Batibouw in 2004.

Stichting Laurent niets gerealiseerd 2006 De private stichting Grect van prins Laurent heeft in haar 4,5-jarig bestaan nog bijna niets gerealiseerd. Sinds haar oprichting eind 2006 heeft het nog maar 1 serieuze activiteit verricht. Met de instelling wil Laurent ‘historisch en architecturaal erfgoed’ op een ludieke manier in stand houden. Grect is niet te vergelijken met andere organisaties: het heeft geen kantoren, geen website, geen klare structuur en geen jaarrekeningen.

Frauduleuze marinezaak 2007 In 2007 raakte bekend dat de prins indirect betrokken zou zijn bij een fraudezaak met geld van de marine. Overschoten van geld, die normaal teruggegeven moeten worden aan de schatkist, werden voor andere doeleinden gebruiken. Laurent gebruikte een deel van het geld voor renovaties aan zijn villa Clémentine in Tervuren en voor het onderhoud van twee dierenklinieken. Uiteindelijk werd de prins niet in verdenking gesteld, maar moest hij wel het onterecht gekregen bedrag van ongeveer 185.000 euro terugbetalen.

Ingevroren hond 2009 Prins Laurent liet zijn overleden hond in de zomer van 2009 invriezen door de faculteit dierengeneeskunde van de Universiteit Gent. Hij wilde op een gepast moment afscheid nemen van zijn lievelingsdier. Drie maanden later, rond de periode van Allerheiligen, werden de twee voorgoed gescheiden en werd het kadaver gecremeerd.

Laurent wil moslim worden 2009 In 2009 raakte bekend dat prins Laurent ooit van plan was om met een vrouw uit Mauritanië te trouwen en moslim wilde worden, “om zijn familie te pesten”. Laurent zou dan de prins van de half miljoen Belgische moslims worden, zo redeneerde hij zelf.

Verkeersovertreding 2011 In februari van dit jaar raakte de prins opnieuw zijn rijbewijs kwijt en zag het ernaar uit dat hij een tijd een beroep zou moeten doen op zijn chauffeur om rond te raken. Hij werd op heterdaad betrapt door de politie terwijl hij 82 km per uur reed op een weg waar maximum 50 km per uur was toegelaten.

Slecht gedrag op vluchten 2011 Prins Laurent zou op een vlucht van Brussels Airlines voor heel wat commotie gezorgd hebben. Volgens het personeel wilde Laurent vorig jaar twee keer in business class zitten, terwijl hij enkel had betaald voor economy. Ook zou hij geweigerd hebben om drankconsumpties te vergoeden. De prins ontkent wat er gezegd wordt in de media en hij vindt het ook “niet correct” dat mensen er “tien keer” op terugkomen.
Congoreis 2011 Prins Laurent ging eind maart, tegen het advies van de regering, naar Congo voor een wetenschappelijk project. Hij had er een ontmoeting met de omstreden president Joseph Kabila, die ook een deel van zijn onkosten zou hebben betaald. De koning en Leterme namen als gevolg openlijk afstand van de prins.

Contacten Libische diplomaat 2011
Zonder medeweten van de regering of het koninklijk paleis organiseerde prins Laurent begin april een ontmoeting met een Libische diplomaat die tegen het regime van Muammar Khaddafi is.

Sara Morillo

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content