De eerste lekenjournalist ooit wordt zalig verklaard

08/06/10 om 15:46 - Bijgewerkt om 15:46

De zaligverklaring van de eerste Spaanse lekenjournalist vindt op 12 juni plaats in Linares.

De eerste lekenjournalist ooit wordt zalig verklaard

Op 12 juni wordt de Spaanse journalist Manuel Lozano Garrido (1920-1971) zalig verklaard in zijn Andalusische geboortestad Linares. Lozano Garrido is de eerste lekenjournalist ooit die zalig wordt verklaard. Tijdens de Spaanse Burgeroorlog van 1936 tot 1939 bracht hij de eucharistie naar de zieken. Toen hij drie maanden gevangengehouden werd, deelde hij de communie uit in de gevangenis.

In 1942 werd hij op tweeëntwintigjarige leeftijd ernstig ziek, waardoor hij amper een jaar later in een rolstoel belandde. De laatste negen jaar van zijn leven was hij volledig blind. Ondanks zijn verlamming en aftakelende lichaam is hij 28 jaar als journalist actief geweest. Hij werkte onder andere voor de krant Ya, de tijdschriften Telva en Vida Nueva en het persagentschap Prensa Asociada. Daarnaast schreef hij enkele boeken. Ondanks zijn ziekte sleepte Lozano Garrido enkele belangrijke Spaanse journalistieke prijzen in de wacht.

De zaligverklaring geeft mensen de pauselijke toestemming om de zaligverklaarde, een dienaar van God, in het openbaar te vereren. Ze is tegelijkertijd een verplichte stap in het proces van de heiligverklaring. Aan twee voorwaarden moet voldaan zijn om iemand zalig te verklaren: erkenning van de heldhaftigheid van de deugden van de zalig te verklaren persoon en de goedkeuring van een wonder dat op voorspraak van hem door de Heer is gedaan.

Op 17 december 2007 verklaarde Paus Benedictus XVI het leven en de deugden van 'Lolo', zoals Lozano Garrido ook wel bekendstaat, als heroïsch. Op 29 september 2009 werd de miraculeuze genezing van een kindje, na tussenkomst van Lozano Garrido, door de paus goedgekeurd als wonder. Daarmee staat niets de zaligverklaring van de lekenjournalist nog in de weg.

Lees meer over:

Onze partners