David Cameron spot met 'ongepaste' Save the Children-prijs voor Tony Blair

26/11/14 om 18:09 - Bijgewerkt om 18:27

De Britse premier David Cameron heeft in het parlement vragen gekregen over een opmerkelijke prijs die oud-premier Tony Blair kreeg van de ngo Save the Children.

David Cameron spot met 'ongepaste' Save the Children-prijs voor Tony Blair

Toenmalig Brits premier Tony Blair in 2006 in Irak © Reuters

De voormalige Britse premier Tony Blair heeft van Save the Children een prijs gekregen voor zijn werk op de G8-top in Gleneagles in 2005 en zijn Africa Governance Initiative. Maar die beslissing krijgt heel wat kritiek. Zelfs onder de medewerkers van Save the Children zelf.

Zij vragen in een brief aan de top van de organisatie om de prijs in te trekken. In de brief noemen ze de prijs voor Blair "moreel verwerpelijk" en een bedreiging voor de geloofwaardigheid van de ngo, schrijft The Guardian. De brief is de eerste zes uur na de verspreiding bijna 200 keer getekend door ngo-medewerkers. Een petitie waarin hetzelfde geëist wordt, is al meer dan 100.000 keer ondertekend.

Sneer

Ook de Britse premier David Cameron kreeg in het parlement vragen de toekenning van de prijs. Cameron wou niet te veel op de zaak ingaan maar hij kon het toch niet laten om de oude Labour-vetes terug op te rakelen: 'Het opmerkelijke aan deze prijs is dat Tony Blair ze kreeg van iemand die nog voor Gordon Brown heeft gewerkt.'

De prijs voor Blair doet inderdaad vragen rijzen over de onafhankelijkheid en integriteit van Save the Childeren, door de nauwe banden tussen de oud-premier en de top van de ngo. Zo was Justin Forsyth, nu directeur van de Britse afdeling, drie jaar lang speciaal adviseur bij Blair en daarna voor Brown.

'De persoon die deze prijs heeft toegewezen is vertrouwd met vrede en vredehandhaving, maar ik wil me er verder niet mee bemoeien', aldus Cameron nog.

Erfenis in Irak

Critici vinden dat de verwezenlijkingen van Blair in Afrika overschaduwd worden door zijn "erfenis in Irak". Internationaal mediaverantwoordelijke Krista Armstrong erkent het "hoge aantal klachten en negatieve reacties". Een andere woordvoerder van de ngo laat weten dat de prijs werd uitgereikt door de Amerikaanse afdeling, en dat de ngo een verscheidenheid aan meningen respecteert. "In een internationale organisatie als de onze hebben onze medewerkers sterke meningen over een hele reeks onderwerpen, en wij respecteren die." (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners