Corruptie, afluistering en geheime telefoons: de vrije val van Sarkozy in 10 feiten

Nicolas Sarkozy © BELGA

Nicolas Sarkozy werd in voorlopige hechtenis genomen. Het gaat om de laatste wending in een zaak die de voormalige Franse president al maanden achtervolgt. De 10 essentiële feiten over dit politiek-rechterlijk imbroglio op een rij.

Nicolas Sarkozy is in voorlopige hechtenis genomen. Het gaat om de laatste wending in een zaak die de voormalige Franse president al maanden achtervolgt. 10 essentiële feiten over dit politiek-rechterlijk imbroglio op een rijtje.

1) Opening van een rechterlijk onderzoek voor corruptie

Alles start op 19 april 2013 wanneer er een rechterlijk onderzoek voor ‘corruptie’ wordt geopend in het kader van een vermeende financiering van de presidentiële campagne van 2007 van Nicolas Sarkozy door Libische fondsen van de familie Kaddhafi. Sarkozy wordt ervan verdacht een verborgen financiering van verschillende miljoenen ontvangen te hebben. Sommige bronnen spreken zelfs over 50 miljoen euro.

2) Begin van het afluisteren

Het gerecht luistert ook de telefoons af van Claude Guéant en Brice Hortefeux, twee voormalige ministers van Binnenlandse zaken en goede vrienden van Sarkozy.

3) Schandaal bij de PJ (police judiciaire)

In december van hetzelfde jaar brengt de krant Le Monde aan het licht dat Christian Flaesch, de directeur van de Parijse gerechtelijke politie, Brice Hortefeux verwittigd heeft dat hij zou opgeroepen worden in het kader van het onderzoek.

4) Drie zaken in één

Begin maart 2014 werpen de afgeluisterde gesprekken in het kader van de Libische zaak een verrassend licht op twee andere zaken. Dankzij die gesprekken en nog altijd volgens Le Monde, ontdekt het gerecht dat Gilbert Azibert, advocaat-generaal bij het Hof van Cassatie, rechtstreeks het kamp van Sarkozy informeert over bepaalde beslissingen in de zaak Bettencourt (waar Sarkozy verdacht werd van misbruik van de zwakheid van de erfgename van L’Oréal en van het ontvangen van onwettige geldsommen voor zijn campagne van 2007, maar waarvoor hij buiten vervolging werd gesteld) en Tapie/Crédit Lyonnais (waar Sarkozy ervan verdacht werd druk uitgeoefend te hebben op Christine Lagarde om een gunstige beslissing voor Bernard Tapie te verkrijgen).

5) Machtsmisbruik

De financiële poot van de TGI in Parijs opent een onderzoek ’tegen X’ voor ‘machtsmisbruik’ en ‘schending van de geheimhouding van het onderzoek’. Centraal in het onderzoek staan dus Thierry Herzog, de advocaat van Sarkozy, en magistraat Gilbert Azibert. Die twee mannen werden samen met een andere magistraat, Patrick Sassoust aangehouden.

6) De geheimzinnige Paul Bismuth

In maart 2014 ontdekken de rechters dat Nicolas Sarkozy een tweede mobiele telefoon bezit onder de fictieve naam Paul Bismuth. De GSM , die onmiddellijk door het gerecht afgeluisterd wordt, onthult telefonische gesprekken met een andere mobiele telefoon achter wie de advocaat van Sarkozy, meester Herzog, ook onder een fictieve naam schuil gaat.

7) Wat wist de uitvoerende socialistische macht?

Parallel vragen velen zich af of de uitvoerende socialistische macht op de hoogte was van dat afluisteren. De autoriteiten zweren slapjes van niet maar overtuigen niemand. Het ontslag van minister van Justitie Christiane Taubira werd zelfs op bepaald moment overwogen. De voormalige president Sarkozy hekelt ‘methodes die bij de DDR-inlichtingendienst Stasi passen’.

8) De zaak beroert de hogere sferen van justitie

In april 2014 worden er maar liefst zes onderzoeksrechters gehoord in het kader van die zaak waardoor het Franse Cassatiegerecht in het oog van de storm terecht komt. De verdenking van machtsmisbruik in de hoogste rechterlijke instellingen bezoedelen voor lange duur het imago van de eerbiedwaardige tempel van het Franse recht.

9) Aanhouding van de advocaat van Sarkozy en van twee magistraten

Deze week vindt de laatste wending in de zaak plaats. De advocaat van Nicolas Sarkozy, Thierry Herzog en de magistraten Gilbert Azibert en Patrick Sassoust werden aangehouden.

10) Sarkozy wordt in voorlopige hechtenis genomen

En nu werd Nicolas Sarkozy zelf in voorlopige hechtenis genomen in het hoofdkantoor van de centrale directie van de gerechtelijke politie in Nanterre, een primeur voor een voormalig staatshoofd van Frankrijk. De ex-president wordt onder meer ondervraagd in het kader van een onderzoek voor vermeend machtsmisbruik in de zaak Bettencourt bij Gilbert Azibert, een hooggeplaatste magistraat aan wie hij een prestigieuze functie in Monaco beloofde in ruil voor een gunstige rechterlijke beslissing over zijn persoon. Zijn aanhouding is ook het gevolg van de zaak over de Libische financieringen waarin hij onwettig werd geïnformeerd over het afluisteren van zijn telefoon.

Muriel Lefevre

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content