Christina von Wackerbarth getipt als nieuwe ceo van VRT

17/05/10 om 15:45 - Bijgewerkt om 15:45

Drie vrouwen zijn in de running om Piet Van Roe op te volgen aan het hoofd van de VRT.

Christina von Wackerbarth getipt als nieuwe ceo van VRT

© Belga

Drie vrouwen zijn in de running om Piet Van Roe op te volgen aan het hoofd van de VRT. Dat vernam Knack uit doorgaans goed ingelichte bron. Zoals we eerder al meldden is Lena De Meerleer, algemeen directeur productie/operationele afdelingen, een grote kanshebster. Zij wordt gesteund door het personeel en de vakbonden.

Toch zou er vanuit de Vlaamse regering druk zijn om een externe kandidaat te kiezen. Daarbij worden de namen genoemd van Marleen Porto-Carrero (bestuurder-directeur van het Gentse Jan Palfijnziekenhuis, zie Knack van 31 maart) en van... Christina von Wackerbarth.

Von Wackerbarth werkte tussen 1999 en 2003 voor de VRT als rechterhand van Bert De Graeve. Omdat de paarse regering Tony Mary boven haar verkoos als opvolger van De Graeve, zei ze de openbare omroep vaarwel. Ze ging tot 2006 aan de slag bij Sanoma. Nu is ze vooral actief als bestuurder in vennootschappen (Barco, Mobistar) en geeft ze les aan de INSEAD-business school.

Binnen de kabinetten van de Vlaamse regering lijkt een consensus te groeien dat Von Wackerbarth de geknipte vrouw is voor de job. Binnen de VRT bestaat de vrees dat een externe manager de broodnodige sanering van de openbare omroep niet zou kunnen doorvoeren zonder grote sociale onrust te veroorzaken.

LinkedIn

Von Wackerbarth werkte voor de VRT toen die zender zijn absolute bloeiperiode beleefde. Ze blikt duidelijk ook met trots terug op haar werk aan de Reyerslaan. In haar profiel op LinkedIn schrijft ze (in het Engels): 'Ik leidde (sic) de Vlaamse openbare televisie naar een totale omschakeling. Van een vastgeroeste en gehavende openbare omroep-oude-stijl naar een moderne, algemeen gerespecteerde (en door velen bitter benijd) marktleider'.

Aan De Morgen zei Von Wackerbarth in 2008 dat een openbare omroep volgens haar de concurrentie met de commerciële zenders moet aangaan. 'Ik vind nog altijd dat een publieke omroep dat moet doen, anders wordt hij gemarginaliseerd en komt de vraag of er wel zo'n omroep nodig is. Iedereen wist toen wat de publieke omroep was en waarvoor hij stond: de maatschappelijke opdracht van kwaliteit en toegankelijkheid voor iedereen. Dat discours mis ik nu een beetje', klonk het toen.

Naar verluidt zou de Vlaamse regering nu 'erg snel' de knoop doorhakken.

Karl van den Broeck

Lees meer over:

Onze partners