Chinese ‘Jacky Kennedy’ betrokken bij moord?

Terwijl het drama rond een van de meest machtige mannen van de Chinese Communistische Partij, Bo Xilai, zich verder ontwikkelt, lijkt de aandacht zich steeds meer te vestigen op zijn echtgenote.

Gu Kailai, de vrouw van de controversiële leider van de Communistische Partij in de Chinese grootstad Chongqing is namelijk het middelpunt van een moordonderzoek. Volgens de Chinese staatsmedia zouden Gu en een bediende van de familie voor onderzoek ‘doorverwezen zijn naar het gerecht’ wegens de moord op de Britse zakenman Neil Heywood die in november 2011 dood werd teruggevonden in een hotelkamer in Chongqing.

‘Jackie Kennedy van China’

Volgens een officiële mededeling hadden Gu en Heywood ‘een conflict over zakelijke belangen’. De beschuldiging komt van de politiecommissaris van Chongqing. Die beweert dat Heywood op bevel van Gu werd vergiftigd. Aanvankelijk verluidde dat de 41-jarige Brit aan overmatig drankgebruik zou zijn gestorven.

Dat de vrouw van China’s populairste politicus betrokken zou zijn bij een moord, doet de wenkbrauwen fronsen. Gu, een 53-jarige topadvocate die de ‘Jackie Kennedy van China’ wordt genoemd, is volgens kennissen aantrekkelijk, charismatisch en grappig. Ze spreekt vloeiend Engels, maar gaf haar carrière 20 jaar geleden op voor de politieke ambities van haar man en werd huismoeder. Toch was Gu nog steeds actief in de zakenwereld in China, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Zo adviseerde ze onder meer klanten die zaken wilden doen in China.

Steeds neurotischer
Volgens bronnen werd Gu door haar gefnuikte ambities steeds neurotischer en depressiever en verdacht ze mensen in haar vriendenkring zelfs van verraad. Heywood zou aan vrienden hebben gezegd dat hij voor zijn veiligheid vreesde na een ruzie met Gu.

Het lot van Gu hangt nu af van de toekomst van haar man, Bo Xilai, de charismatische maar zeer controversiële leider van de Communistische Partij in Chongqing. Onder Xilia ontwikkelde Chongqing, een metropool met 33 miljoen inwoners, zich tot een grote economische pool.

Grootste politieke crisis in China
Xilai werd lange tijd gezien als de toekomstige leider van China, maar geheimzinnige politieke intriges deden hem de das om en hij werd in maart door zijn partijgenoten ontslagen op beschuldiging van ‘ernstige inbreuken tegen de discipline’.

Peking maakt zich op voor een wissel aan de politieke top volgende herfst. Dat brengt een intense machtsstrijd achter de coulissen met zich mee.

De 62-jarige politicus had ambities om hogerop te klimmen in de Communistische Partij. Hij wou een zitje veroveren in het politbureau maar kwam in slechte papieren nadat een adjunct, Wang Lijun, ten val kwam. Analisten zagen dat als een ernstige beschadiging van Xilai’s nationale carrière. Xilai werd vervangen door Zhang Dejiang, een vicepremier die als conservatief te boek staat.

De ondergang van de voormalige toppoliticus wordt gezien als de grootste politieke crisis in China sinds het omverwerpen van het protest op het Tiananmenplein in 1989. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content