Butler paus gaat cel in als hij geen gratie krijgt

23/10/12 om 15:17 - Bijgewerkt om 15:17

De tot anderhalf jaar gevangenisstraf veroordeelde butler van de paus, Paolo Gabriele, gaat effectief een cel in van het Vaticaan als hij geen gratie van de paus krijgt.

Butler paus gaat cel in als hij geen gratie krijgt

© Reuters

De tot anderhalf jaar gevangenisstraf veroordeelde butler van de paus, Paolo Gabriele, gaat effectief een cel in van het Vaticaan als hij geen gratie van de paus krijgt of indien het parket niet in beroep gaat, zo heeft de Vaticaanse woordvoerder Federico Lombardi op een persconferentie gezegd. Volgens de pater komt vanwege de "ernst van de veroordeling" Gabriele niet in aanmerking voor voorwaardelijke vrijlating. De 46-jarige majordomo vertoeft nu onder huisarrest in zijn appartement in het Vaticaan, na al 53 dagen in voorarrest te hebben gezeten. Als gehuwde man en vader van drie kinderen blijft hij zijn salaris ontvangen.

Volgens Lombardi kan de procureur nog steeds in beroep gaan tegen het vonnis en kan de kerkvorst nog altijd gratie verlenen. Het wanneer en hoe hangen van Benedictus XVI zelf af, zei de woordvoerder. Gabriele moet ook de proceskosten betalen. Die bedragen een miljoen euro, vertelde Lombardi. (Belga/INM)

Lees meer over:

Onze partners