Britse prins Andrew genoemd in zaak van seks met minderjarigen

02/01/15 om 23:34 - Bijgewerkt om 23:34

Prins Andrew, de jongere broer van kroonprins Charles, is genoemd in de klacht van een destijds minderjarige vrouw, die onder dwang drie keer seks met hem zou gehad hebben. Het Brits paleis ontkent met klem.

Britse prins Andrew genoemd in zaak van seks met minderjarigen

Prins Andrew, op een foto uit 2011 © Belga

De zaak is een uitloper van het seksschandaal rond Jeffrey Epstein, ooit een van de rijkste Amerikaanse bankiers, en een man die de prins en vooral diens voormalige echtgenote Sarah Ferguson af en toe hielp bij financiële problemen. De relatie tussen prins Andrew en Epstein was er een van vriendschap, zoals de prins zelf aangaf in een interview met Vanity Fair.

Epstein, die ook bekend staat als mecenas, en die ettelijke Nobelprijswinnaars hielp financieren, werd al langer achtervolgd door geruchten over seks met minderjarigen op feesten in Florida, waarbij dwang, zelfs seksuele slavernij, zou gemoeid zijn.

In 2006 had de FBI een onderzoek naar hem geopend, waarbij 40 gevallen van seks met minderjarigen werden onderzocht.

Betwiste deal

In 2008 bekende Epstein schuld wegens betaalde seks met een 14-jarige. Hij werd daarvoor veroordeeld tot 18 maanden cel. In de deal rond de bekentenis stond ook dat de FBI de andere onderzoeken zou laten vallen.

Dat belette niet dat andere vrouwen, van wie de klachten niet waren weerhouden, zich nog altijd gedupeerd voelden. Sommigen dienden zowel klacht in tegen Epstein als tegen de FBI. In 14 gevallen heeft Epstein een schadeloosstelling betaald.

Nu wordt bekend dat in een van de klachten 3 bekende mannen werden genoemd, onder wie prins Andrew. Zij heeft anoniem klacht neergelegd, en zou drie keer seks met de prins hebben gehad, op een moment dat zij 17 was. 17 is minderjarig in de staat Florida, waar een deel van de feiten volgens de klacht plaatshadden.

Verminderd takenpakket

Dit is niet voor het eerst dat de vriendschap met Epstein (die ook na de veroordeling verderduurde, maar die nu zou zijn verbroken) de prins in diskrediet brengt. Zo zou de prins aanwezig geweest zijn op feestjes waar strafbare feiten gepleegd zijn. Hij werd in ieder geval tijdens zo'n feest gefotografeerd met een van de minderjarigen die later klacht neerlegde. Nu wordt hij voor het eerst zelf genoemd in een zaak.

De vrouw die de klacht indiende, beweert dat ze tussen 1999 en 2002 een minderjarige "seksslavin" van Epstein was, en dat de bankier haar "uitleende" aan vrienden, onder wie de prins.

Buckingham Palace, de diensten van de koningin, wilde eerst geen commentaar geven op een "lopend onderzoek", maar nadat de krant The Guardian uitvoeriger over de klacht had bericht, werd een resolute ontkenning van betrokkenheid de wereld ingestuurd. "Elke suggestie van onbehoorlijk gedrag met minderjarigen is helemaal onjuist".

In een gesprek met het maandblad Vanity Fair dat dateert uit 2011 had de prins ontkend dat hij ooit seks gehad had met "jonge vrouwen" uit de omgeving van Epstein. In diezelfde periode werden de opdrachten van de prins tijdens handelsmissies van zijn land wel drastisch ingeperkt.

(RR)

Lees meer over:

Onze partners