Brits wiskundegenie Alan Turing krijgt postuum eerherstel

De Turing Bombe-machine waarmee de Britten tijdens WOII de 'onbreekbare' Duitse Enigma-code kraakten. © REUTERS

Turing, beschouwd als de ‘Einstein van de wiskunde’, stierf in 1954 op amper 41-jarige leeftijd. Hij overleed aan een cyanide-vergiftiging. Officieel luidt het dat hij zelfmoord pleegde, maar daar wordt steeds meer aan getwijfeld. Mogelijk ging het om een ongeval.

Postuum pardon

Twee jaar voor zijn dood werd Turing veroordeeld wegens homoseksuele daden, illegaal in Groot-Brittannië tot 1967. Hij werd veroordeeld tot chemische castratie.

Nu krijgt hij postuum koninklijk pardon voor die veroordeling, op voorstel van justitieminister Chris Grayling. Die roemde Turing als een “uitzonderlijk man met een briljante geest”. Zijn veroordeling wegens zijn homoseksualiteit zou vandaag worden beschouwd als “onrechtvaardig en discriminerend” en is nu geannuleerd, aldus minister Grayling.

Duikboten

Turing legde de basis van de moderne informatica en de wetenschap van de artificiële intelligentie. Hij ontwikkelde daarvoor de Turing-test, die beporoeft of een machine intelligent is, en vandaag nog steeds gebruikt wordt.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte hij aan het kraken van de codes die Duitse duikboten gebruikten, de Enigma-codes. Zijn werk zorgde er voor dat de oorlog minder lang duurde, en op die manier werden duizenden levens gered. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content