Brits parket heropent geklasseerd onderzoek naar Jimmy Savile

24/10/12 om 18:45 - Bijgewerkt om 18:45

Het Brits parket zal nagaan waarom een onderzoek van 2009 over beschuldigingen van seksueel misbruik tegen de gewezen BBC-presentator Jimmy Savile werd geklasseerd zonder gevolg.

Brits parket heropent geklasseerd onderzoek naar Jimmy Savile

Het Brits parket zal nagaan waarom een onderzoek van 2009 over beschuldigingen van seksueel misbruik tegen de gewezen BBC-presentator Jimmy Savile werd geklasseerd zonder gevolg. Dat heeft premier David Cameron voor het parlement aangekondigd.

De regeringsleider herhaalde ook nog eens dat de BBC antwoorden moet geven op "ernstige vragen" inzake deze affaire en zich afvragen hoe het komt dat Jimmy Savile "zolang zijn gang kon gaan". Het Openbaar Ministerie zal de documenten van destijds opnieuw onderzoeken. "Het OM moet zich vooral buigen over wat eraan gedaan kan worden om de bevoegde autoriteiten te verwittigen, indien er

ongerustheid ontstaat als een vervolging wordt gestaakt", voegde de premier eraan toe.

Het onderzoek van de politie van Surrey in 2009 naar vier klachten aangaande de in 1970 gepleegde feiten, werd stopgezet wegens gebrek aan bewijs. Jimmy Savile werd erin beschuldigd twee jonge meisjes seksueel misbruikt te hebben, een in een school bij Londen, en de tweede, jonger dan 16, in een ziekenhuis.

De populaire BBC-presentator, die in oktober 2011 op 84-jarige leeftijd overleed, wordt ervan verdacht gedurende veertig jaar tieners seksueel te hebben misbruikt. Het politieonderzoek omhelst een 200-tal slachtoffers. (Belga/INM)

Lees meer over:

Onze partners