Breivik eist zijn 'onmiddellijke vrijlating'

06/02/12 om 14:02 - Bijgewerkt om 14:02

Tijdens een hoorzitting werd Breivik voor het eerst gefotografeerd en gefilmd, nadat hij daarvoor toestemming had gegeven.

Breivik eist zijn 'onmiddellijke vrijlating'

© Reuters

De Noorse massamoordenaar Anders Behring Breivik eist zijn "onmiddellijke vrijlating". "Ik aanvaard geen cel. Ik eis onmiddellijke vrijlating", zei de man toen hij voor een rechtbank in Oslo verscheen die moest oordelen over zijn voorlopige hechtenis.

Onder de nabestaanden van slachtoffers en onder overlevenden in de rechtszaal brak gelach uit toen Breivik tot twee keer toe zijn vrijlating vroeg.

De rechtbank vonniste dat Breivik tot de opening van zijn proces op 16 april in voorlopige hechtenis mag blijven.

"Preventieve aanval tegen landverraders"
De 32-jarige rechtse extremist die op 22 juli 77 mensen de dood heeft ingejaagd, zegt dat dit "een preventieve aanval tegen de landverraders" was, "ter verdediging van het etnische Noorse volk".

Voor het eerst is Breivik ook gefotografeerd en gefilmd, nadat hij daarvoor toestemming had gegeven. De grootste Noorse televisiezender toonde live hoe Breivik geboeid de gerechtszaal werd binnengebracht en zijn handen ophief om de fotografen te groeten. Daarna verbood de rechter alle verder filmen en fotograferen. (Belga/TE)

Onze partners