Braziliaanse bisschop: "Samenleving is pedofiel"

06/05/10 om 12:24 - Bijgewerkt om 12:24

De aartsbisschop Dadeus Grings veroordeelt pedofiele priesters maar begrijpt het stilzwijgen van de schandalen.

Braziliaanse bisschop: "Samenleving is pedofiel"

De Braziliaanse aartsbisschop van Porto Allegro, Dadeus Grings die bekend staat om zijn conservatieve standpunten, heeft zijn mening gegeven over de pedofilieschandalen in de Kerk. De krant O Globo pikte enkele opmerkelijke uitspraken op.

De oorzaak van het probleem ligt volgens hem bij de samenleving die "pedofiel" is. Hij veroordeelt duidelijk het seksueel misbruik van minderjarigen door priesters en vindt dat zij gestraft moeten worden.

Maar de Braziliaanse bisschop begrijpt het stilzwijgen van pedofilieklachten. "Het is moeilijk om dergelijke gevallen aan de politie te melden. Het is een beetje vreemd dat de Kerk haar eigen zonen zou beschuldigen", zei hij op de jaarlijkse bijeenkomst van de Braziliaanse bisschoppenconferentie.

Banalisering

De geestelijke leverde ook kritiek op de liberalisering van de seksualiteit die tot afwijkend gedrag leidt zoals pedofilie. "Als men overgaat tot de banalisering van de seksualiteit, is het duidelijk dat dit alle gevallen raakt", klonk het.

Hij nam homoseksualiteit als voorbeeld. "Vroeger praatte men niet over homo's. Als men begint te zeggen dat zij rechten hebben, gaan sommigen denken dat pedofielen ook rechten hebben", besloot de aartsbisschop.

Lees meer over:

Onze partners