Bradley Manning genomineerd voor Nobelprijs voor de Vrede

27/02/12 om 11:34 - Bijgewerkt om 11:34

Manning, de Amerikaanse soldaat die ervan wordt verdacht de "mol" te zijn die duizenden Amerikaans diplomatieke berichten naar de klokkenluiderswebsite Wikileaks heeft laten lekken, dingt mee naar de Nobelprijs voor de Vrede 2012.

Bradley Manning genomineerd voor Nobelprijs voor de Vrede

© Reuters

Voor de Nobelprijs voor de Vrede 2012 zijn er 231 individuen en organisaties, zo heeft het Nobelinstituut in Oslo bekendgemaakt. Het aantal is dichtbij het record van vorig jaar.

"Zoals steeds zijn er 'habitués' van een nominatie en nieuwkomers, bekende mensen en onbekenden, uit alle hoeken van de wereld komend", zei directeur Geir Lundestad van het Nobelinstituut tegenover het Franse persbureau AFP.

Vorig jaar waren er 241 kandidaten, een record. De prestigieuze prijs ging uiteindelijk naar drie vrouwen: Ellen Johnson Sirleaf en Leymah Gbowee uit Liberia, en de Jemenitische Tawakkol Karman.

Geheim
Genomineerd zijn is een makkie gezien duizenden mensen ter wereld kandidaten kunnen voorstellen: parlementsleden en ministers, leden van sommige internationale instellingen, sommige universiteitsprofessoren, vroegere laureaten.

Overeenstemmend de statuten van de Nobelprijs blijft de naam van de pretendenten een goed bewaard geheim, tenzij de "peters" beslissen de naam van hun protégé vrij te geven.

Onder de bekende namen zijn er de vroegere Amerikaanse president Bill Clinton, de vroegere Duitse Bondskanselier Helmut Kohl, de Europese Unie en Bradley Manning.

Nog op de lijst staat de vroegere Oekraïense premier Joelia Timosjenko. Momenteel bij de oppositie behorend, vertoeft zij in de cel.

De naam van de laureaat of laureaten wordt in oktober bekendgemaakt. De prijsuiteiking is op 10 december, de sterfdag van de stichter van de Nobelprijzen, de Zweedse ontdekker van het dynamiet Alfred Nobel. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners