BP-topman blundert alweer

21/06/10 om 10:13 - Bijgewerkt om 10:13

BP-topman Tony Hayward trok er een weekendje tussenuit om een jachtrace bij te wonen.

BP-topman blundert alweer

© Epa

De Amerikaanse regering is "not amused" nadat bekend raakte dat BP-topman Tony Hayward er een weekendje tussenuit is getrokken om een jachtrace bij te wonen.

Beelden van Hayward tijdens jachtraces in Groot-Brittannië lokten ontzetting uit bij omwonenden in de Golf van Mexico. Het Witte Huis was er evenmin over te spreken.

"Wel, om Tony Hayward te citeren; hij heeft zijn leven terug", merkte Rahm Emanuel van het Witte Huis op tijdens een interview met ABC News. Hij verwees daarmee naar de opmerkelijke uitspraak van Hayward dat hij zijn leven terug wilde nadat hij zich weken over de olieramp gebogen heeft. De families van de mensen die op 20 april het leven lieten bij de explosie van het olieboorplatform en de gewonden van de explosie konden die uitlating maar moeilijk verteren.

"En ik denk dat we allemaal weten dat Tony Hayward geen tweede kans zal krijgen binnen de pr-sector", stelt Emanuel nog. Eerder waren er al berichten dat Hayward plaats zou moeten ruimen.

Twee miljard dollar

Ondertussen blijkt dat de olieramp BP al 2 miljard dollar heeft gekost. Dat bedrag omvat de werkzaamheden om olie te recuperen, het werk om de recuperatiecapaciteit te verhogen, in het bijzonder door bijkomende putten te boren, bijdragen aan de staten in de Golf, schadevergoedingen, en de aan de federale autoriteiten uitgekeerde bedragen. BP kondigde afgelopen week aan dat een fonds van 20 miljard dollar zou gecreëerd worden om de
kosten te betalen.

Op dit moment kreeg BP 65.000 aanvragen tot schadevergoeding. Daarvan kon er aan 32.000 tegemoetgekomen worden, voor een totaal van 5 miljoen dollar.

Lees meer over:

Onze partners