Boze steward: "Ik wil mijn job terug"

13/08/10 om 15:56 - Bijgewerkt om 15:56

De steward die onlangs zijn vrijheid tegemoet gleed via een noodglijbaan wil zijn oude job terug.

Boze steward: "Ik wil mijn job terug"

Na een hevige ruzie met een vliegtuigpassagier na de landing op de New Yorkse luchthaven van JFK kondigde Steward Steven Slater maandag op dramatische wijze langs de boordtelefoon zijn ontslag aan en gleed vervolgens via de noodglijbanen zijn vrijheid tegemoet. De man werd later op de dag opgepakt en aangeklaagd wegens roekeloos gedrag. Inmiddels is Slater op borgtocht vrij.

Via zijn advocaat liet de geschorste steward van de luchtvaartmaatschappij JetBlue weten dat hij zijn job graag wil behouden, zo schrijft CNN. "Het is zijn leven. Zijn vader was piloot, zijn moeder stewardess. Het zit in zijn bloed. Dat is wat hij graag doet", aldus de advocaat van Slater.

Of de 38-jarige Slater ook daadwerkelijk zijn job zal terugkrijgen is nog maar de vraag. "We voeren momenteel een intern onderzoek uit", zegt een woordvoerder van JetBlue, die er aan toevoegt dat het gedrag van Slater niet representatief is voor de rest van de 2.300 stewards tellende maatschappij. "Dit is een vrij unieke situatie."

Maar uit een interne memo die CNN kon inkijken blijkt dat de luchtvaartmaatschappij niet geneigd is om zijn werknemer snel vergiffenis te schenken. "Het activeren van de noodglijbanen in een situatie die geen noodsituatie is, kan en mag niet getolereerd worden", zo staat in de memo.

Koffer op het hoofd

Slater was een van de twee stewards aan boord van een volgeboekte vlucht van Pittsburgh naar New York. De problemen begonnen al voor het opstijgen van het vliegtuig. Volgens Slaters advocaat waren een aantal passagiers aan het drummen om hun handbagage in de bagageruimte op te bergen. Toen Slater de passagiers wou helpen, kreeg hij een koffer op het hoofd en raakte hij gewond. Een vrouwelijke passagier zou hem daarop hebben uitgescholden.

Nog volgens de advocaat stond dezelfde, nog onbekende vrouw, meteen na de landing recht om haar handbagage te nemen. Slater maande de vrouw via de boordtelefoon aan terug te gaan zitten met haar veiligheidsgordel veilig vast geklikt tot het vliegtuig volledig tot stilstand was gekomen. Toen de steward de vrouw voor een tweede keer vroeg om te gaan zitten, werd hij opnieuw uitgescholden.

Dat was voor Slater de druppel. Hij nam zijn bagage, greep nog enkele biertjes mee en activeerde de noodglijbaan.

Misbruik

"Soms zijn bepaalde mensen in onze samenleving onbeleefd en ongeduldig", aldus Slaters advocaat. "Steven is 20 jaar lang erg geduldig geweest en heeft de passagiers steeds op een vriendelijke manier onthaald. Soms wordt daarvan door anderen misbruik gemaakt."

Slater zegt ondertussen onschuldig te zijn aan de aanklacht wegens roekeloos gedrag. Als hij veroordeeld wordt, riskeert hij een maximum gevangenisstraf van zeven jaar.

Ook heel wat fans van Slater willen dat de steward zijn job terugkrijgt. De Jet Blue-steward is op het internet uitgegroeid tot een ware volksheld. Verschillende Facebook-pagina's zijn aan hem gewijd, waarvan de grootste vrijdag al bijna 200.000 fans telde.

Slater heeft zijn dankbaarheid geuit aan zijn familie, vrienden, de gemeenschap en de luchtvaartindustrie voor "de steun en de liefde die hij de afgelopen dagen kreeg". "Het is werkelijk fantastisch", aldus Slater.

Lees meer over:

Onze partners