Blinde Chinese activist is 'Rebel van het Jaar'

27/11/12 om 15:00 - Bijgewerkt om 15:00

Chen Guangcheng, de bekende blinde mensenrechtenactivist uit China, is door het Amerikaanse mannenmagazine GQ verkozen tot de 'Rebel van het Jaar'.

Blinde Chinese activist is 'Rebel van het Jaar'

© Reuters

Chen Guangcheng (41) is advocaat en best bekend voor het dagvaarden van de Chinese overheid in 2005 omdat ze vrouwen in de provincie Shandong verplichtte om een abortus en sterilisatie te ondergaan omwille van het Chinese eenkindbeleid. Sommige vrouwen stonden zelfs op het punt te bevallen.

Chen werd maandenlang onder huisarrest geplaatst en in 2006 gearresteerd. Hij werd veroordeeld tot 4 jaar en 3 maand gevangenisstraf. Na zijn vrijlating werd hij opnieuw onder huisarrest geplaatst. Gedurende die tijd 'stalen de bewakers geregeld uit het huis van Chen, wimpelden ze hem in een deken, sloegen ze hem en braken ze de botten van zijn vrouw", zo schrijft GQ.

Diplomatiek conflict
In april 2012 ontsnapte Chen en vluchtte hij naar de Amerikaanse ambassade in Peking. Hiermee wakkerde hij een diplomatiek en politiek conflict aan tussen China en de Verenigde Staten. Zelfs de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton kwam er zich mee moeien. Chen kreeg daarop de toestemming om China te verlaten en rechten te studeren in de VS. Hij studeert momenteel aan de universiteit van New York.

Peking zit steeds meer verveeld met de groeiende internationale erkenning van Chinese dissidenten. Zo veroorzaakte popster Sir Elton John, die op tournee is in China, nog een controverse in de Chinese hoofdstad door zijn volledige optreden op te dragen aan de dissidente kunstenaar Ai Weiwei. (TE)

Lees meer over:

Onze partners