Blikvanger van 2014: Kim Jong-un en de copulerende beertjes

22/12/14 om 06:49 - Bijgewerkt op 21/12/14 om 19:49

De Noord-Koreaanse leider Kim jong-un zorgde met zijn uitstapjes in 2014 vaak voor onbedoelde hilariteit in de rest van de wereld. Helaas verhulde dat net iets te vaak de gruwel die zich in het land afspeelt.

Blikvanger van 2014: Kim Jong-un en de copulerende beertjes

Kim Jong-un op bezoek in het weeshuis © Reuters

Deze week kiezen enkele redacteurs van Knack en Knack.be een blikvanger uit 2014 dat ons even deed stilstaan bij de waan van de dag.

Vandaag: hoe de marketingcampagne van Kim Jong-un onze journalistieke waarden in vraag stelt.

Morgen: Gwendolyn Rutten legt de wereld uit waarom België euthanasie ook voor minderjarigen mogelijk maakt

Kim Jong-un op bezoek in het ziekenhuis, Kim Jong-un in de glijmiddelfabriek, Kim Jong-un praat met de weerman,... De uitgekiende marketingstrategie van de Noord-Koreaanse dictator heeft in 2014 meer dan ooit gewerkt. De media lieten zich gewillig inpalmen door grappige tafereeltjes, vreemde uitspraken en (al dan niet) indianenverhalen. Leuke berichtjes zonder meer. Of toch niet helemaal?

Deze 'leukigheden' en karikaturen deden ons net iets te vaak de gruweldaden van de wrede dictator vergeten. Want Kim Jong-un was in 2014 eveneens verantwoordelijk voor de executie van zijn eigen oom en voor een 'mensenrechtenkerkhof'. Volgens de Verenigde Naties zijn de systematische misdaden tegen de mensheid in Noord-Korea te vergelijken met wat de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog deden. Het land werd dan ook door de Algemene Vergadering van de VN met een overweldigende meerderheid naar het Internationaal Strafhof verwezen.

Kim Jong-un

Kim Jong-un © Reuters

Misschien combineert bovenstaande officiële foto wel beide aspecten van het Noord-Korea van het voorbije jaar: terwijl zorgvuldig (oeps, toch maar beter die sigaret digitaal uitgeveegd) een imago wordt gecultiveerd van een meelevende leider die een weeshuis bezoekt, is een afvallige erin geslaagd om met gevaar voor eigen leven een grove daad van politieke dissidentie tegen de gruwelstaat te stellen. Achter de rug van de leider bevinden zich immers twee breed grijzende knuffelberen in een compromitterende positie. Toeval of niet? Het is alvast de moedigste fotobom ooit.

Lees meer over:

Onze partners