Blikvanger van 2014: Gwendolyn Rutten legt de wereld uit waarom België euthanasie ook voor minderjarigen mogelijk maakt

23/12/14 om 06:51 - Bijgewerkt om 11:02

We vergeten het zelf wel eens: België is op ethisch vlak bijzonder ruimdenkend. In die mate zelfs dat we ons soms laten verrassen door het buitenlandse onbegrip, zo bewees Gwendolyn Rutten op CNN.

Blikvanger van 2014: Gwendolyn Rutten legt de wereld uit waarom België euthanasie ook voor minderjarigen mogelijk maakt

Gwendolyn Rutten (Open vLD) legt op CNN uit waarom België euthanasie voor minderjarigen goedkeurt. © YouTube/CNN

Deze week kiezen enkele redacteurs van Knack en Knack.be een blikvanger uit 2014 dat ons even deed stilstaan bij de waan van de dag.

Vandaag: Gwendolyn Rutten legt de wereld uit waarom België euthanasie ook voor minderjarigen mogelijk maakt.

Gisteren: Kim Jong-un en de copulerende beertjes

Lange tijd zag het er totaal niet naar uit dat het parlement er nog voor de verkiezingen van 25 mei in zou slagen om de euthanasiewet in de een of andere richting uit te breiden. Tot het dossier over euthanasie voor minderjarigen onverwacht - voor de buitenwacht althans - in een stroomversnelling geraakte. Door in de luwte verder te onderhandelen en een paar hachelijke strijdpunten - zoals de mogelijkheid van euthanasie bij psychisch lijden - op te offeren, kon een wisselmeerderheid van socialisten, liberalen, groenen en de N-VA de wet in februari goedkeuren.

Daardoor kan een kind of tiener nu om euthanasie vragen als hij ongeneeslijk ziek is en ondraaglijk lijdt. In tegenstelling tot Nederland werd bij ons geen leeftijdgrens vastgelegd. Verschillende specialisten hadden tijdens hoorzittingen uitgelegd dat er simpelweg geen leeftijd staat op het vermogen om over je eigen leven en dood te oordelen. Dat moet bij elke jongere afzonderlijk worden bekeken.

Natuurlijk kreeg de wet tegenkanting - wat had u gedacht? Uit religieuze en conservatieve hoek kwam zware kritiek, maar dat was nog niets in vergelijking met de heftige buitenlandse reacties. Toegesnelde journalisten en cameraploegen uit alle hoeken van de wereld beweerden dat we van plan waren om en masse jonge kinderen te euthanaseren en zelfs gehandicapte baby's te laten inslapen.

Gwendolyn Rutten, voorzitter van Open VLD

Gwendolyn Rutten, voorzitter van Open VLD © Belga

Daaruit bleek nog maar eens wat wij al te vaak vergeten: op ethisch vlak is België een bijzonder ruimdenkend land. Welke kleur de regering ook heeft. In die mate zelfs dat we ons soms laten verrassen door het buitenlandse onbegrip.

Dat overkwam Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten, die de nieuwe wet op de Amerikaanse zender CNN mocht gaan toelichten. Hoewel ze zich niet uit haar lood liet slaan, maakte haar verhaal van keuzevrijheid en zelfbeschikking duidelijk geen enkele indruk . Let vooral op de veelzeggende frons op het gezicht van de interviewster.

Lees meer over:

Onze partners